Никога не сме говорили за трансформация на ТЕЦ Бобов дол, изключвайки региона. Ние сме като скачени съдове. Без да се трансформираме прогнозата за всички живеещи в околностите ни ще бъде много неблагоприятна. Ако разглеждаме дори зелената сделка в контекста на региона, то постигане на устойчиво развитие, каквато цел си поставя ЕС е невъзможно да се случи, ако централата не успее да реализира своите намерения и бъде закрита. Това споделя инж. Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов дол, в отговор на въпрос може ли Бобов дол да има своя зелена сделка, независимо от централата. 

Може ли простичко да опишете как ще се случи промяната за централата

Четох интервю на Йордан Янков от "Нуклеон консултинг", който описва проекта, който планират в "Марица Изток" и за който подписаха меморандум с правителството, като "смел". Искам да кажа, че нашият е много сходен и вече е в ход неговата реализация. Ще използваме енергия от фотоволтаици за производство на водород, с който частично ще заменим въглищата. В микса, към който се целим, ще влязат още биомасата и природният газ. Биомасата, освен чрез директно влагане в производството, може да се използва и като суровина за производство на биогаз, което дори е препоръчително над определени обеми. За природния газ вече казахме, че финализираме закупуването на съоръжения с една американска компания. Бих казал, че това е един изключителен проект, който се реализира от български експерти и който ще доведе до диверсифициране. Няма какво да се лъжем - с едно гориво или без една централа да има суровинен микс независимост и устойчивост не се постигат. Дори да Ви прозвучи претенциозно без частта за ядрена енергия проектът чудо, за който всички говорят през последната седмица, вече се реализира в ТЕЦ Бобов дол.

Това как ще се отрази на региона, като казвате, че концепцията Ви е за съхраняване на региона?

Ще го запази, ще създаде нови работни места, повече възможности за бизнес, които ще произлязат от индустриалния парк, който планираме да създадем около централата. С постигане на чисто производство ще се подобри и цялата ни среда. Разберете, че постигането на баланс е ключово. Ние като общество искаме да живеем в по-чиста среда, но без да се лишаваме от възможностите на цивилизацията - да имаме добра възможност за работа, комфортът от технологиите и възможности за развитие. През уикендите искаме да бъдем в планината, да вървим по горски пътечки, за да се заредим от енергията на природата, но не сме готови да се откажем от асфалтовите пътища в ежедневието. Ето това е балансът, който се постига най-трудно и към който винаги ще се стремим. От друга страна суровинният микс, за който говоря, ще ни даде възможност да бъдем по-гъвкави по отношение на цената на крайния продукт, който произвеждаме. Това ще увеличи не само нашата конкурентоспособност, но и тази на малките производства, които ще се разположат именно в този парк, който ще се оформи.

Защо за хибридния проект в "Марица изток" се говори като за успех, а в ТЕЦ Бобов Дол се неглижира?

В сравнение с Комплекса "Марица Изток" ние сме много малка централа, независимо, че капацитетът ни е колкото на 1 блок на АЕЦ Козлодуй и сме важни за балансиране на енергийната система. Втората причина е непознаване или невиждане на цялостния ни проект за трансформация. Ако трябва да бъда откровен, ТЕЦ Бобов Дол е в най-голяма степен напреднал от всички български въглищни централи да случи зелената трансформация. За българската енергетика, ако подобен хибриден проект се реализира в "Марица изток", ще бъде истински успех. Мисля, че вниманието се измести към това кой е инвеститорът, а не към важното - какъв е проектът. Смятам също, че ако има консенсус за изграждане на толкова мащабен проект и той е добре структуриран, инвеститорите ще се редят на опашка.

Как бихте убедили хората в региона, че ще доведете докрай реализацията на мащабния проект?

Много ми се иска да го направя по категоричен начин, но истината е, че не мога. Проектът условно се разделя на 3 части - технически проект, който да изпълнява поставените цели и експерти, който да го реализират, втората част е необходим обем инвестиции и третата институционална подкрепа. Първата част е изцяло в ръцете ни, за нея мога да гарантирам по всякакъв начин. По отношение на необходимите средства - мисля, че ще бъде трудно, но ще намерим решение. Като голяма въпросителна остава институционалната подкрепа - иска ли държавата ТЕЦ Бобов дол и регионът да бъдат трансформирани, ще ни даде ли възможност да се борим наравно с всички въглищни централи. Тук идва подкрепата на обществото. Ако ми позволите, ще се върна към първия въпрос за това, че всеки град трябва да има своята зелена сделка. Ликвидирането на ТЕЦ Бобов дол не смятам, че е постигане на такава, защото това би бил план за обезлюдяване на региона, а не за трансформация. Само обединени около идеята, че ТЕЦ Бобов дол трябва да го има, произвеждайки по един природосъобразен начин, можем да постигнем целите за устойчиво развитие на региона.