Шведската компания "Ейч2 грийн стийл" (H2 Green Steel), представила проекта за нисковъглеродна стомана посредством използването на "зелен" водород, обяви  подписването на окончателни споразумения за заеми от 4,2 милиарда евро, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Сред новите инвеститори фигурират фондът за климатични иновации на "Майкрософт" (Microsoft), промишленият консорциум "Мубеа" (Mubea) и подразделението за финансови услуги на "Сименс" (Siemens).

"Ейч2 грийн стийл" е събрала като цяло финансиране под формата на заеми и на собствени средства "от почти 6,5 милиарда евро за първия голям завод за зелена стомана в света, разположен в Северна Швеция", се казва в съобщението.

Стартирал през 2020 г., заводът ще започне производство в края на 2025 г. в Буден.

Този нов процес, който използва "зелен" водород, произвеждан чрез електролиза, позволява да се намалят с 95 на сто въглеродните емисии от стоманата спрямо тези от традиционните доменни пещи, използващи въглища, за да деоксидират желязната руда.

Това ще направи възможно екологичното производство на стомана, която е източник на 7 на сто от въглеродните емисии от човешки произход в света, тоест водещият източник на промишлени емисии.

В Европа има и други подобни проекти, най-вече този във Фо-сюр-Мер в Южна Франция, ръководен от консорциум, сформиран от европейския инкубатор "И Ай Ти ИнноЕнерджи" (EIT InnoEnergy), "Анжи" (Engie) и "Форвия" (Forvia).

Гигантът в сектора "АрселорМитал" (ArcelorMittal) също има планове за декарбонизация, които се базират върху подобни технологии.