Едно от най-емблематичните места в София - Кооперативният пазар в Люлин, е обявено за продажба, показва проверка на Dir.bg в регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители. Началната цена на имота е 3.28 млн. лева, като в нея е включен ДДС в размер на 166 663.27 лв.

Теренът е 11 547 кв/м и значително надвишава размерите на пазарите в Ситняково, Красно село, та дори и така наречения Женски пазар.

Към момента Кооперативният пазар е собственост на "ИСКРА-21" АД.

В обявлението за продажба от 13.05.2019 г. са посочени 12 броя искови молби, останали като тежести на имота. Определени са и дни за провеждане на огледи на Кооперативния пазар - "всеки понеделник, сряда и петък от 17:00 до 19:00 часа". Търгът ще се състои на 16.07.2019 г. в сградата на Софийския районен съд. Срокът за подаване на документи за търга е от 15 юни до 15 юли.

За продажба е обявено единствено дворното място - без сградите, които хората приемат за част от пазара.

Dir.bg се свърза с кантората на частният съдебен изпълнител по делото - Георги Дичев. От там обясниха, че фирмата "Искра 21" има огромни задължения - към държавата, общината и частни лица. Те надхвърлят значително първоначално обявената продажна цена на имота.

Освен това само 4 декара от заявената площ е за пазар. За останалата има разрешително за строеж. Някои от сградите, които в момента са построени, са законни, но други не са и подлежат на събаряне, обясниха от кантората на Дичев и добавиха, че терените зад булевардите, които са превърнати в пазарни площи, не са към този имот.

По официални данни Люлин е с над 150 хил. жители, но неофициално се смята, че в него живеят поне 200 хил. души. Оттам идва и репутацията на квартала, като четвърти по големина град в България след София, Пловдив и Варна и пред Бургас, Русе и Стара Загора.

Почти няма жител на квартала, който да не е посещавал пазара. Освен това до него стига и метростанцията, което го прави атрактивен за жителите на съседните райони. Разбира се, както всички големи пазари, и този има своите неудобства. Хигиената не винаги е на високо ниво, а бандитизмът и джебчийството са си част от реномето на квартала.