Повече от 7.3 млн. души по света вече са спрели да пушат и са преминали изцяло към системата за нагряване на тютюн IQOS по данни на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) към месец май 2019 г. Общо потребителите на IQOS са повече от 10 млн. души.

Става дума за нова категория бездимни продукти, които носят значително по-малък риск и според експертите, сред които и лекари, са много по-добра алтернатива за закоравелите пушачи.

ФМИ е водеща компания в трансформацията на тютюневата индустрия към изграждане на бъдеще без дим. Гамата от продуктите с намален риск включва продукти с нагряване на тютюн и електронни изпарители, съдържащи никотин. На базата на високотехнологично оборудване и научни постижения бездимните продукти се усъвършенстват все повече, за да отговарят на предпочитанията на пушачите и нормативните изисквания.

IQOS се предлага в 47 държави по света. ФМИ е инвестирала повече от 6 млрд. долара в разработката, научните изследвания и оценки и производството на продукти с намален риск. В продължение на повече от 10 г. са провеждани научни изследвания и разработки на продукти с намален риск в научноизследователския център на ФМИ в Ньошател, Швейцария.

Какво се случва в България

От българския офис на ФМИ отчетоха, че вече 150 000 души са потребители на бездимните продукти IQOS, като голямото мнозинство от тях изцяло е загърбило пушенето. Интересът непрекъснато расте, на месец около 1500 души звънят на телефоните за информация.

Пазарът на продукти с намален риск у нас явно е перспективен и ФМИ решиха да инвестират, като до края на 2019 г. ще отворят кол център, който ще обслужва клиентите в България и Италия. Като начало ще бъдат отворени 100 работни места. До края на 2020 г. капацитетът на кол центъра ще се увеличи, ще бъдат обслужвани клиенти в повече страни, а персоналът ще се увеличи двойно.

Към момента около 400 души обслужват магазините и са ангажирани с продажбите на бездимните продукти IQOS.

Намерението на ФМИ е да информира 2-та милиона пушачи в България, че имат по-добър и безопасен вариант, ако не могат да се откажат от пушенето, и това са бездимните продукти.

Как посланието ще стигне до хората

ФМИ започна национална инициатива "IQOS Отворени врати", която ще продължи до 30 юни 2019 г. Всеки пълнолетен пушач или ползвател на IQOS ще може да зададе въпросите си и да сподели обратна връзка с представители на компанията.

Потребителите на IQOS ще могат да получат професионална диагностика и почистване на устройството си, информация за новата програма за грижа за клиента IQOS Care plus и други услуги. Това ще става в 24-те специализирани търговски обекта и 69-те обекта, разположени на територията на други бизнес партньори. На въпросите ще отговарят повече от 250 консултанти.

Всеки пълнолетен пушач или ползвател на IQOS ще получи тест, с които може нагледно да види разликата между дима от цигара и парата, която се отделя при използване на IQOS, ще има на разположение информационни материали, с които да се запознае със системата за нагряване на тютюн и използваната технология, с програмата за грижа за клиента IQOS Care plus, талон за отстъпка при закупуване на първо IQOS устройство и други.

ФМИ организира 43 специални събития в 41 града в цялата страна, по време на които на въпроси за IQOS ще отговарят 130 мобилни консултанти. На въпросите на потребителите ще отговарят и сътрудниците от Центъра за обслужване на клиенти.

Защо бездимните продукти са по-малко вредни

Бездимните продукти не са без риск, все пак съдържат никотин, който пристрастява. Но те са по-малко вредни, защото премахват дима (от цигарата) и катраните. Също така изпускането на вредни вещества е много по-малко.

Водещият вредител при употребата на тютюневи изделия е горенето и образувания цигарен дим, в който се отделят над 6000 вредни вещества, сред които т.нар. катрани. По последни данни катранът представлява т,нар. безникотинова суха прахова частица след изгаряне на тютюна в цигарата. Образувалият се дим при конвенционалната цигара е в пропорция 40 на 60 в полза на праховите частици. За разлика от това парата от бездимните продукти е съставена от 80% вода и глицерин, което е бонусът за потребителите на бездимните продукти, обясни за dir.bg по-рано д-р Димитър Ковачев.

След проведени проучвания в затворени пространства при употребата на системата за нагряване на тютюн е отчетено наличие в отделения аерозол единствено на никотин и ацетаделхид, но те са в много по-ниски концентрации от установените стандарти в ЕС.

Очаквайте: Как се променя Системата за нагряване на тютюн (СНТ)