Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) завърши тридневните тестови полети на Боинг 737 Макс (Boeing 737 MAX). Регулаторът работи по процеса за възобновяване на полетите с този модел самолети, предаде ДПА.


Макар приключването на изпитателните полети да е важна стъпка, остават някои ключови задачи, включително оценка на данните, събрани при тези полети, посочи в съобщение управлението.

С тестовите полети се прави оценка на предложените от Боинг промени на автоматизираната система за контрол на полета на самолета.

Модел 737 Макс бе спрян от полети миналата година след смъртта на 346 души в две катастрофи - едната през октомври 2018 година, а другата през март 2019 година.

Федералното управление за авиация на САЩ не е представило график, според който 737 Макс ще получи разрешение отново да лети.

Ще отменим заповедта за спиране от полети едва след като експерти на управлението, отговарящи за безопасността, са сигурни, че самолетът отговаря на сертификационните стандарти, посочи управлението.