Автобусни превозвачи готвят два протеста срещу проекта за създаването на Българска автомобилна камара. Предложението за камарата е внесено от депутата на ГЕРБ Станислав Иванов. Превозвачите обаче са недоволни и заявяват, че ще спрат автобусите в цялата страна в знак на недоволство, съобщи телевизия "България он ер".

По думите на един от членовете на УС на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски тази камара ще вкара правила в бранша и ще направи по-безопасен автобусния транспорт.

"Ще има т. нар. морален кодекс на превозвачите. Ще се следи за спазването на минималните изисквания, които законът изисква. Ще протестират тези, които са срещу правилата", каза Столарски.

Според него протестиращите фирми няма да бъдат повече от 4-5.

"Ще трябва на по-дълги разстояния шофьорите да са задължително двама. Освен това ще се следи за работното време и за спирките на автобуса. Тази камара няма да издава лиценз, а само ще издава препоръки", категоричен е той.

Столарски обясни, че работата на бранша ще е да дава насоки за развитие и сформирането на една дългосрочна политика, а няма да пречи на никого да си върши работата.