"Х. Цегиелски - Фабрика пояздув шинових" Sp.z.o.o. /"Завод за релсови превозни средства" ООД/ и "Астра вагоане калатор" АД са кандидатите, подали заявление за участие в процедурата: "Производство и доставка на 40 броя новопроизведени пътнически вагони за междурелсие 1435 мм за "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД." Това стана известно при официалното отваряне на заявленията за участие, подадени в определения срок, за което съобщиха от БДЖ.

Заявената поръчка е за производството на 14 вагона втора класа, 10 вагона - първа класа, осем вагон-бистра и осем вагона, пригодени за хора с ограничена подвижност, които да отговарят на всички съвременни европейски изисквания за комфорт при пътуване.

Вагоните ще разполагат с автоматична система за климатизация, обезопасени електрически контакти 220 V с достъп до всяко място за сядане, Wi-Fi, вътрешни и външни информационни дисплеи, система за видеонаблюдение и др. Новите вагони ще бъдат предназначени основно за обслужване на дългите маршрути - до Варна и Бургас, уточняват от превозвача.

Реализирането на процедурата за производство и доставка на нови вагони значително ще повиши качеството на предлаганата услуга от "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД, което е основният приоритет в работата на управленския екип на дружеството.

Прогнозната стойност на поръчката е 76 668 536.00 лв. /без ДДС/, като, след разглеждане на документацията на подалите заявления участници, процедурата ще продължи на етап "подаване на технически и ценови оферти".

Предполагаемата доставка на първите нови вагони е до 12 месеца след подписването на договора.