Теч е установен на петролопровода "Дружба" в частта му, която преминава през територията на Полша. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на оператора на тръбопроводната инфраструктура PERN.

Засегната е една от двете нишки на трасето в близост до град Плоцк, който се намира в централната част на страната.

Петролопроводът е основният път, по който суровият петрол достига до Германия. Това е най-дългият нефтопровод (мрежа от магистрални нефтопроводи) в света*. 

Към този момент причините за инцидента не са известни - релефът в повредената нишка е бил изключен веднага.

Според местни медии изтичащият петрол се събира в три резервоара на мястото на повредата. Разливът е станал в царевично поле, отчасти принадлежащо на животновъден комплекс.

Полското правителство заяви, че течът в петролопровода "Дружба" вероятно е причинен от "случайна повреда" и няма основания да се подозира саботаж.

Ръководителят на полската енергийна инфраструктура Матеуш Бергер заяви, че няма причина да се смята, че течът в тръбопровода е саботаж.

Втората линия на газопровода работи без промяна, посочват от PERN.

Други елементи от инфраструктурата на PERN, включително Померанската секция, която транспортира суров петрол, идващ с танкери до Полша, а след това и до Германия, работи в стандартен режим. 

В специално изявление германското министерство на икономиката, цитирано от ДПА, съобщи, че доставките на петрол са гарантирани въпреки пробива по петролопровода "Дружба". Говорител на ведомството посочи, че рафинериите "Швет" в провинция Бранденбург и "Лойна" в Саксония-Анхалт продължават да получават петрол по тръбата.

Спасителните служби на PERN и Държавната противопожарна служба незабавно са отишли ​​на място, за да оценят ситуацията, да обезопасят района и да започнат спасителни операции.

Всички служби на PERN (технически, оперативни, вътрешна пожарна и опазване на околната среда) предприемат действия в съответствие с алгоритмите, предвидени за този тип ситуации, посочват още от компанията оператор на съоръжението.

Местопроизшествието е обезопасено, добавят от PERN.

*Мрежата нефтопроводи "Дружба" е с обща дължина 8900 километра, включително 3900 км на територията на Русия. Изградена е през периода от 1960 до 1974 г. за снабдяване със суров нефт от Волгоуралския нефтогазов район в РСФСР, СССР на социалистическите държави от СИВ в Централна Европа - Полша и бившата ГДР (Източна Германия), Унгария и бившата Чехословакия (днес Чехия и Словакия).