Основателят на търговската верига за мебели Юск (Jysk) и един от най-богатите датчани Ларс Ларсен почина на 71 години, предаде Блумбърг и БТА.

Той е починал днес в дома си в Силкеборг, Западна Дания, уточнява компанията в съобщение.

Ларсен се оттегли от председателския пост на компанията преди два месеца, след като му бе поставена диагноза рак.

Той бе известен със способността си да намалява разходите в компанията и бе възприеман като бизнесмен, който сключва изгодни сделки. Ларсен участва в телевизионни реклами на Юск, което го направи популярен в Дания. Той бе и един от най-богатите хора в страната, като състоянието му възлиза на над 3 милиарда долара според индекса на милиардерите на Блумбърг.

Ларс Ларсен е роден на 6 август 1948 година в Арнборг, Западна Дания. Той започва като стажант в търговска верига през 1966 година и започва свой бизнес през 1979 година. Открива Юск със спестяванията си на стойност 20 000 долара.

Разширява бизнеса и го превръща в търговска верига с акцент върху евтини домашни стоки като чаршафи и градинска мебел. Днес компанията ми 2700 магазина в над 52 държави с годишни приходи от около 4 милиарда долара.

В интервю за Блумбърг през 2013 година Ларсен определя отношението към компанията си като отношенията между баща и дете.

Ще продам всичко друго преди Юск, каза той.

Това е моето дете, а човек не продава детето си, допълни Ларсен.

Той има съпруга, две деца и четири внучета. Синът му Якоб Брунсборг (47 г.) го замени като председател на управителния съвет на Юск.