Когато си млад, амбициозен и талантлив единственото, което ти трябва е късмет. Доказателство за това е Цвета Стоева, която е завършила немската гимназия в Стара Загора, след това е взела бакалавърска степен в престижния италиански университет Politecnico di Milano, а в момента завършва и магистърска степен в същата специалност. Амбицията й обаче не спира дотук. Преди няколко месеца тя кандидатства в платформата "Идеалният кандидат" на Dir.bg и успява да спечели с оригинален проект стажантската програма на "Мапеи". Това е и поводът, заради който сме гости на компанията "Мапеи", генерален партньор на проекта "Идеалният кандидат".

До мен са Цвета Стоева, която спечели със своя проект премия "Мапеи" по стажантската програма на компанията, господин Пламен Петров управител на компанията, Мартин Стоянов технически мениджър и Георги Маринов продуктов мениджър на "Мапеи".

- Цвета, какво е усещането да учиш в Милано, да запишеш архитектура и да сбъднеш една своя мечта, а може би мечта на много хора, които искат да минат по твоя път?

- Да уча в Милано е нещо, което е много важно за мен. Програмата, която следвам там ми предлага не само възможности в "Дизайн", но също така и в инженерството, защото е смесена.

Освен това се запознавам с много колеги от цял свят, не само с тези които учат с мен, но и с преподаватели, които са не само архитекти, а и инженери. Това ще ми помогне да се реализирам в последствие, защото ми дава цялостна подготовка. Наистина съм много щастлива, че имам възможност да уча там.

- Безспорно обучението независимо къде, дали в България или в чужбина има своите трудни моменти. Кой беше твоят най-труден момент - може би в адаптацията в при отиването в Милано или някъде по средата на обучението?

- През първата година адаптацията беше трудна до някаква степен, но сега вече нямам никакъв проблем, защото все пак италианската култура не е много по-различна от нашата.

Освен това университетът не е лесен в никакъв случай, изисква се много работа и крайните срокове са доста "на гъсто", с много проекти, които изискват детайли - това ми е трудно, все още.

- Разкажи ни как попадна на платформата "Идеалният кандидат". Какво те мотивира да участваш по програмата на "Мапеи"? Вероятно си много доволна от резултата, че ти си победител в своеобразния конкурс, но кажи ни как се случи всичко?

- Първоначално попаднах на репортаж за тази награда. Когато разбрах какви са условията и какво се изисква, за да се кандидатства реших, че би било интересно да разбера повече, не само за самия конкурс, а и за света на "Мапеи". Портфолиото на компанията е наистина толкова богато и за мен беше много полезно. Без думи съм, че са избрали мен и моя проект.

- Проектът, с който си спечелила е изключително оригинален - еднофамилна къща в града Асахикава в Япония. Разкажи ни малко повече - как се стигна до този проект и какво те мотивира да изпълниш точно него?

- Той е базиран на реални клиенти в Япония, които всъщност са пожелали някой действащ архитект да им направи такава къща. В Япония има една платформа, на която архитекти могат да качват изискванията на свои клиенти и студенти или други архитекти да правят техни собствени проекти по тези изисквания, като упражнения. Понеже имам колеги от Япония те споделиха с нашия кръг от приятели за този уебсайт и с превод на някои от тези условия решихме да направим някои от тях. Аз реших, че би било интересно да използвам този проект за конкурса на "Мапеи", защото е оригинално да използвам продукти на компанията в среда, която си има нейните собствени изисквания.

- Сега насочваме вниманието си към Мартин Стоянов, технически мениджър на компанията и Георги Маринов, продуктов мениджър на компанията. Ще ни разкажете ли малко повече за това, с какво ви впечатли проектът на Цвета и с какво тя се отличи сред останалите кандидати?

- Проектът на Цвета се отличи от всички други с това, че е реален проект, от реален възложител и мога да кажа, че беше уникален сам по рода си в сравнение с всички останали кандидати в надпреварата.

Въпреки, че Цвета е в начален стадий на своето развитие като архитект беше успяла от една страна да долови присъщия за Япония архитектурен стил, но и от друга страна да покаже свой почерк, на всичкото отгоре и с мапейски строителни продукти и системи.

- Може би Мартин ще продължи, за да каже повече за това какви специфични материали са използвани за този проект?

- На първо място, както Цвета каза портфолиото на "Мапеи" е наистина огромно, което само по себе си е голямо предимство, тъй като компанията предлага строителни решения на 360 градуса. Но същевременно това е огромно предизвикателство за един човек, който се сблъсква със света на "Мапеи" само преди няколко месеца. И въпреки това предизвикателство Цвета беше комбинирала продуктите в правилните системни решения.

Тя беше избрала системни решения, свързани с хидроизолации на басейни, тераси, бани. Тези системни решения сами по себе си включват - 3, 4, 5 продукта в компонент. Всеки от тези продукти има по няколко варианта и човек може да се обърка, когато не познава продуктите, но тя ги беше подбрала правилно и ги беше съчетала правилно и работещо. Това показва, че тя е успяла без да се познаваме или да поддържаме комуникация да проникне в материята и да комбинира по правилния начин продуктите както за хидроизолационните решения, така и за повишаване на енергийната ефективност на сградата, т.е. топлоизолационните системи, за което заслужава адмирации.

- Нека да си поговорим за иновациите в строителството. През последните години се наблюдава бум строителството на изключително модерни сгради тук в България, разкажете ни за този процес, какво се случва към днешна дата с иновациите?

- Иновациите през последните години са насочени в три основни направления. Едното е чисто техническата част, която касае подобряването на физикомеханичните показатели на материалите. Другото, което е интересно е, че се цели едно лесно и бързо полагане, което да придаде по-голяма производителност на строителния обект. Всичко това трябва да е съобразено с дефицита на работна ръка, в който се намираме. Естествено материалите трябва да бъдат по-дълготрайни и качествени, с по-голяма устойчивост. В целия този контекст през последните години, продукти, които доскоро са били по-скоро екзотични, започват да навлизат в нашите обекти, включително и в регулярното жилищно строителство. През тази година успяхме да направим няколко проекта, в които включихме един материал, който се казва полиуреа. Факт е, че нещо което доскоро беше в графата на "бутиковите" продукти навлиза във всекидневни проекти.

- Българският инвеститор и строител започва все повече да обръща внимание на надеждността и устойчивостта на материалите във времето. И това е не само заради гаранционните условия, които трябва да покрие, а и заради това, че на един силно конкурентен пазар имиджът на един строител е много важен.

През последните години една от тенденциите е използването на широкоформатни гранитогресни плочки. Към днешна дата гранитогресна плочка 3,2 м./1,6 м. не е нещо невиждано и не е "бутикова". Това само по себе си води до необходимостта от подходящо, разработени системи и продукти за монтаж, защото архитектите все повече са смели в проектите си и такъв тип гранитогреси се монтират на тавани във фоайета с 8 метра височина и не на последно място върху топлоизолационни системи на фасади. Това предполага, че не може да подходим със стандартните продукти, а трябва да има разработени, подходящи за целта решения.

Радваме се, че "Мапеи" е сред малкото компании, които могат да отговорят с цялостни системни решения в това направление, изцяло покривайки нуждите на творческата мисъл на архитектите.

- Г-н Петров, наградата извън финансова е и този плакет, включително. Какво е усещането да срещнете бъдещето на вашата компания в лицето на млад талант като Цвета?

- Удоволствието е огромно! "Мапеи" по цял свят приветства присъединяването на млади хора в екипите си. Факт е, че само тук в този наш офис работят може би около 20% хора на около 30 години. Факт е, че когато Мартин и Георги се присъединиха към "Мапеи" бяха едва достигнали 30-те си години. "Мапеи" е отворен за младата енергия, за хората с потенциал!

Искам да споделя една кратка история от моята практика. Преди малко повече от 10 години, когато "Мапеи" навлизаше в България се строеше един от търговските центрове в столицата. С техническия екип на "Мапеи" дадохме едно добро технологично решение за подова замазка на проектов ръководител, който тогава беше на моята възраст или малко по-възрастен. Реакцията му беше: "Преди 30 години нашите дядовци все с химия са се занимавали." Тогава аз за първи път получих провидение, шансът ни е генерациите да започнат да се сменят и да дойдат млади хора с езици, пътуващи в чужбина, които да пренесат знанията си в съвремието, така че аз съм развълнуван и вдъхновен, когато се срещна с млад специалист.

- Какъв е вашият съвет към хората, които в момента трябва да направят своите първи стъпки в кариерата?

- Дългогодишният ми опит показва, че младите хора не обичат много съветите, по-скоро следват ролеви модели, които сами си избират. В съвремието технологиите и комуникациите са на такова ниво, че не са нужни такива нравоучителни съвети, но мога да споделя, че аз съм следвал няколко неща - слушал съм интуицията си и не съм се страхувал да взимам решения.

- Цвета, стажът ти предстои само след половин година т.е. през лятото на 2022 г., вълнуваш ли се?

- Определено се вълнувам. Стажът ще е в София, което е изключително важно за мен, защото така се запознавам със строителния свят не само в Италия, но и в България. Стажът е едно от най-важните неща по пътя към реализация!

- Какъв е твоят съвет към младите хора в страната, които биха тръгнали по твоите стъпки?

- Да избират, това което им е интересно, а не да правят нещо само, защото смятат, че нещо "ще излезе" накрая. И когато решат да се задълбочат в нещо да го направят наистина сериозно. В момента имаме толкова много информация от всякъде - да се възползват и да направят каквото могат!

Пожелаваме успех на Цвета, нека късметът да бъде неин вечен спътник! Надяваме се тя да стане част от екипа на "Мапеи" в бъдеще и ще се радваме да се върне в България, защото имаме нужда от ценни хора като нея, с които да станем едно по-добро място за живеене!

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove