Китайският антимонополен орган увеличава персонала си, набавя и други ресурси в усилията си за борба с антиконкурентното поведение, особено сред големите компании в страната, съобщиха пред Ройтерс (Reuters) запознати с въпроса източници.

Планът на Пекин за увеличаване на персонала на Държавната администрация за регулиране на пазара (State Administration for Market Regulation - SAMR) идва в момент, в който Китай преработва законодателството си за защита на конкуренцията, разглеждайки предложения като рязко увеличение на глобите и разширени критерии за преценка на контрола върху даден пазар от страна на дадена компания.

В събота регулаторът наложи рекордна глоба от 2,75 млрд. долара на "Алибаба" (Alibaba), след като антимонополно проучване установи, че гигантът в електронната търговия е злоупотребявал с господстващото си положение на пазара в продължение на няколко години.

Глобата подчертава предизвикателствата пред компаниите, включително световните фирми с операции в Китай, главно в технологичния сектор, който процъфтява през годините на относителна ненамеса на пазара.

Решението също така отразява нарастващата активност на американските и европейските антимонополни власти през последните години, отбеляза Ройтерс.

Агенцията със седалище в Пекин планира да увеличи персонала с около 20 до 30 служители, сега в службата работят около 40 души.

"Увеличаването на персонала, както и на качеството на правоприлагащите способности на Агенцията е задължително условие за антитръстов натиск", каза Лиу Сю, изследовател от Националния стратегически институт на Университета Цинхуа.

"В противен случай регулаторите няма да могат да разглеждат повече дела едновременно и обществеността ще постави въпроса доколко прозрачен би бил процесът на разследване", каза Лиу, дългогодишен експерт в антитръстовото производство.

Разширените правомощия на SAMR идват, след като миналия месец президентът Си Дзинпин наблегна върху необходимостта от "укрепване на антимонополните сили", за да се овладеят гигантите, които играят доминираща роля в потребителския сектор на страната.

"Те не чувстваха, че имат мандат да го направят, но сега го правят. И те са доволни от това", каза източник, юрист, близък до SAMR, позовавайки се на необходимостта от регулиране на интернет компаниите, които според него са били разглеждани като "малко над закона".