Изборът на Изпълнител по Проект: "Лот 17-ТRP V/17 Път II-16 "Мездра - Елисейна - Своге - Нови Искър" се провежда по правилата и процедурите на Програма "Транзитни пътища V", на база на международното ратифицирано споразумение за нея, а не по Закона за обществените поръчки. Това пише изпълнителят на ремонта "Трейс Груп Холд" в отворено писмо.

По тези правила е подписано Договорно споразумение между Агенция "Пътна инфраструктура" и ДЗЗД "Трейс Своге" и "Мегаинвест Холд". На въпрос на Dir.bg какво точно съдържа това споразумение като изисквания на възложител и спецификация за видовете работа бе отговорено, че се води разследване и такава информация не се предоставя.

Какво обаче казват архивите за този станал прословут ремонт и рехабилитация на път. Самите изпълнители от фирмата са посочили на фирмения си сайт:

"Целта на рехабилитацията и частична реконструкция на пътя е да се подобрят технико-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката и пътното тяло, за да се подобрят безопасността на движението и комфорта на пътуване.

Проектът предвижда следните строително-монтажни дейности:

-рехабилитация на големите съоръжения,

-рехабилитация на съществуващи подпорни стени,

-реконструкция на някои кръстовища,

-възстановяване на пътната настилка и полагане на плътен асфалтобетон с висока полярируемост на фракциите по целия участък,

-допълнително монтиране и подмяна на предпазни съоръжения."

Това очевидно е взето от изискванията на възложителя. Изискванията за пътно строителство у нас са много високи, изравнени с европейските, казаха за Dir.bg експерти от бранша на пътното строителство. Така че явно проблемът, ако има такъв, е как тези високи изисквания се спазват от изпълнителите.

Още при приключването на работата по пътя, в Община Своге са постъпвали множество жалби от хора в района разбитите, заради подмяна на бордюри, и неремонтирани тротоари. Тогава кметът Цветков съобщава официално, че "вината за това се крие в некоректните финансови отношения между фирмата изпълнител на проекта за рехабилитация на път ІІ 16 "Мездра-Елисейна-Своге-Нови Искър" и фирмите подизпълнители и произтичащите от това последствия. Община Своге няма отношение и ангажименти към рехабилитацията на този път, нито към прилежащите тротоари и сервитути, затова гражданите би следвало да отправят своите жалби към "Трейс Груп Холд".

Установяват се и други нарушения - срокът за изпълнение на работата е 24 месеца, но е надхвърлен и пътят е отворен за експлоатация през 2014 година, вместо през 2013. При това без да е подписан необходимият по закон Акт 16, както се установи от информацията на фирмата-изпълнител. Писмата за отстраняване на забелязани неизправности между институциите и фирмата-изпълнител продължават до фаталния инцидент, довел до смъртта на 17 души. След няколко дни ще излезе резултатът от разследването и проверката, нека да видим какво ще установи тя и дали ще има виновен за трагедията с автобуса край Своге.