АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво. Това обяви изпълнителният директор на компанията Валентин Николов, цитиран от БНТ, по време на церемонията по повод внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на централата. Наличното руско гориво ще се използва за резерв.

Малко след 14.30 часа във вторник е поставена последната от първите 43 касети с ядрено гориво от "Уестингхаус" в Блок 5 на АЕЦ "Козлодуй". Така зареждането на 43-те касети с ново ядрено гориво приключи.

Очаква се блокът да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни.

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" отбеляза, че цената на американското гориво е сходна с тази на руското гориво.

Междувременно продължават и преговорите с френската "Фраматом" за ядреното гориво за 6-и блок.

"Ние в 4-годишния период трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид и геополитическата обстановка. И може би в Източна Европа, знаете, Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която стартира преди 50 години, сега също ще бъдем първата, която ще имаме изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа", коментира Валентин Николов.

"Днес присъстваме на един исторически момент. Исторически по своята същност, тъй като в 50-годишната история на АЕЦ "Козлодуй", за първи път централата ще работи с алтернативно гориво", изтъкна служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Той каза още, че е преговарял с Американската експортно импортна банка, която се е съгласила да финансира изцяло доставката на американските съоръжения за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", както и 40% от българското участие в проекта за новите мощности.

В церемонията участваха и представители на фирмата "Уестингхаус Електрик Швеция АВ", която достави ядрено гориво, произведено в САЩ, за пети блок

Снимка: БТА

"Диверсификацията на ядреното гориво в България е първа крачка за диверсификация. Стъпката беше предприета от няколко правителства. Поздравявам ви за вашата визия. Вярвам, че България ще стане енергиен хъб, след като диверсифицира източниците си на гориво", заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

"Какво по-хубаво от това, което се случва днес? Наистина това е вече завършен първи етап на реална диверсификация на ядрено горивния процес. Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и вече вложени от "Уестинхаус". Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия.

95%, ако не се лъжа, беше зависимостта от Русия и въобще към всякакви енергоизточници. И, без да политизирам, ще кажа, че винаги е добре човек да има избор". Това каза служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ.

Със сигурен и безопасен ядрено-горивен процес и възможна диверсификация се осигуряват повече възможности за избор, добави премиерът.

Процесът на подготовка за преминаването към горивото на "Уестингхаус" започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), припомни по-рано изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, цитиран от БТА. На 22 април в резултат на положителни становища на инспекторите на агенцията бе издадено разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво, посочи на брифинг в края на април председателят на АЯР Цанко Бачийски.