Със 156 млн. лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще можем да финансираме мерки за микро, малки и средни предприятия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, съобщи пресслужбата на кабинета.

Министерството на икономиката в сътрудничество с Националната агенция по приходите ще обяви процедура за подбор на проекти, по които ще могат да кандидатстват фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки, реши кабинетът.

"Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента, извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по-най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите", е подчертал премиерът Бойко Борисов.

"Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения - две седмици и за предоставяне и изплащане - една седмица", е уточнил министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Очаква се по-късно през деня Национална агенция за приходите и Министерството на икономиката да представят програмата "Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки".

Подкрепа за туризма

"Отпускаме 56 мил. лева в сферата на туризма за предотвратяване на последиците от COVID 19", казал още премиерът.

Държавата ще предостави държавна помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4 на сто от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми. 

Министерският съвет е приел и Постановление, с което се одобрява отпускането на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 4 993 723 лв. за 2020 г. За преодоляване на последиците във връзка с пандемията се предвижда две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.