"Билла България" (Billa) потвърди появилата се в медиите информация за масирани проверки от страна на контролните органи Националната агенция за приходите (НАП) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), започнали тази сутрин и продължаващи и в момента в различни обекти от веригата в няколко града в страната. От компанията обаче отричат спекулациите, че проверките са свързани с позицията на Австрия относно приемането на България в Шенген

В позиция на компанията, получена в Dir.bg, се казва, че компанията оказва пълно съдействие на компетентните органи и предоставя цялата необходима документация, свързана с дейността на дружеството в България.

По отношение на спекулациите, че проверките се дължат на позицията на Австрия относно приемането на България в Шенгенското пространство, "Билла България" не намира връзка между двете събития, тъй като компанията е част от немската "Реве груп" (REWE) - един от европейските лидери в търговията и туризма.

"Билла България" винаги се е придържала стриктно към приложимото българско и европейско законодателство във всички сфери на своята дейност", се посочва в позицията.  

По-рано днес Анна Митова, директор на дирекция "Комуникации" в Централно управление на НАП, каза за БТА, че агенцията извършва редовни проверки, свързани със спазване на данъчното и осигурителното законодателство, като се следи и спазва ли се режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск.

"Извършват се проверки не само в "Билла" (Billa) и в О Ем Ви (OMV), а и в много различни търговски вериги. Те са свързани с въведения от 3 януари режим на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск", коментира Митова информацията за проверки в двете вериги.

Компанията е член на Сдружението за модерна търговия.