Валентин Николов е освободен от поста изпълнителен директор на Български енергиен холдинг /БЕХ/, потвърдиха за БТА от холдинга.

Държавният холдинг отново е с един изпълнителен директор, след като преди седмица служебният министър на енергетиката направи промени в устава като увеличи изпълнителните директори на двама, а борда на директорите от доскорошните 5-има души на 9-има.

Припомняме, че Николов зае поста през последните месеци от управлението на правителството на Бойко Борисов. През лятото служебният министър Андрей Живков се опита да го освободи от ръководството на холдинга, но той обжалва в съда, позовавайки се на Закона за публичните предприятия. Поради това съдът върна решението и той остана на поста си.

В крайна сметка бе променен уставът на БЕХ, като се увеличиха членовете в управителните съвети. В края на миналата седмица в Търговския регистър бяха вписани допълнително четирима нови членове на борда, като освен Николов за втори изпълнителен директор бе избран Иван Андреев. Така за няколко дни БЕХ имаше двама директори.

По информация на БТА вчера е имало извънредно заседание на Управителния съвет, на което Валентин Николов е бил освободен от поста изпълнителен директор и остава само член на борда. Предстои промяната да бъде вписана в Търговския регистър.

Валентин Николов каза за БТА, че ще реши утре дали да обжалва решението за освобождаването му.

От Министерството на енергетиката засега не коментират.