Шведският производител на литиево-йонни батерии "Нортволт" (Northvolt) ще инвестира няколко милиарда евро в изграждането на гигазавод в Хайде, Германия, който ще може да осигурява годишно батерийни клетки за един милион електромобила. Това се посочва в съвместно изявление на шведската компания и германското правителство, публикувано днес и цитирано от Ройтерс и БТА.

Германското федерално правителство, както и провинциалните власти в Шлезвиг-Холщайн ще предоставят субсидии за проекта, който подлежи на одобрение от Европейската комисия, се уточнява в изявлението.

Ако бъдат одобрени, субсидиите ще бъдат първите, отпуснати от Германия съгласно Временната рамка за кризи и преход на ЕС, изготвена в подкрепа на зелени промишлени проекти, докато Европа се бореше да осигури конкурентно предложение на субсидиите от САЩ, залегнали в Закона за намаляване на инфлацията.

Преди официалното съобщение имаше опасения, че "Нортволт" ще замрази плановете си в Европа в полза на инвестиране в Северна Америка. Опасенията се породиха именно заради американския Закон за намаляване на инфлацията, който урежда данъчни облекчения за инвеститори в нови технологии, щадящи околната среда. През март 2022 г. "Нортволт" и провинция Шлезвиг-Холщайн подписаха меморандум за разбирателство за разработване на завод за батерии в региона, но компанията по-късно обяви, че може да даде предимство на разрастването си в САЩ пред Европа предвид по-благоприятните субсидии и по-ниски разходи за енергия.

Но ето, че Федералната държава реши да подпомогне проекта и така да привлече инвеститора.

Инвестицията ще създаде 3000 преки работни места в Хайде и още хиляди в промишлеността и сектора на услугите в околността.

Малко по-рано днес говорител на "Норволт" съобщи за възможността да бъдат построени паралелно два завода за батерии, без да посочва конкретни местонахождения.

Строителството в Хайде би могло да започне по-късно тази година, а доставките - през 2026 година, посочва компанията.