Японският автомобилостроител Нисан (Nissan) иска да си върне 8 милиона евро, платени неправомерно на бившия му ръководител Карлос Гон чрез филиал на Нисан-Мицубиши (Nissan-Mitsubishi Motors) в Холандия, предадоха световните агенции.

Според вътрешното разследване на двете компании Гон е получил необлагаема сума от общо 7 822 206,12 евро.

Договорът е сключен без обсъждане с другите членове на управителния съвет на холандското подразделение Нисан-Мицубиши Бе Ве (Nissan-Mitsubishi BV) Хирото Саикава, ръководител на Нисан, и директора на Мицубиши Осаму Масуко.

Според Нисан това е "грешка" на Гон и сега се търсят начини тази сума да бъде възстановена от автомобилния магнат посредством съдебен иска, посочи информиран източник.

Съвместното предприятие Нисан-Мицубиши Бе Ве е основано през 2017 година "със задачата да разработва и развива синергии в рамките на партньорството".

Срещу 64-годишния Гон, който беше арестуван на 19 ноември в Токио, вече са повдигнати обвинения в злоупотреба с доверие и занижаване на доходите в борсовите отчети на Нисан през периода 2015-2018 година.

Днес адвокатите му са подали нова молба за освобождаването му под гаранция.

Нисан обвинява Гон и в други злоупотреби, сред които закупуване на луксозни жилища в Бейрут, Рио де Жанейро и Париж, дарения на университети в Ливан и фиктивно назначаване на работа на сестра му в Бразилия за сметка на японския автомобилостроител.