Германският производител на електрически коли Next.e.GO Mobile, който ще строи свой завод в България, е успял да привлече нов свеж капитал в размер на 57 млн. долара, съобщи economic.bg. Компанията обяви, че нейният мажоритарен собственик - Industrial Investments BV, част от международната група BV - успешно е затворил кръг от финансиране от Серия С. В него са се включили както съществуващи досега инвеститори, така и нови.

Поредната порция финансиране ще позволи на компанията да ускори плановете си за производство и разпространение на електрически превозни средства специално за градска среда. Стратегията на e.GO е фокусирана върху нискобюджетните екологични автомобили, предназначени за по-масовия потребител.

Приключването на финансовия кръг подчертава доверието на инвеститорите, които явно виждат успех в траекторията на развитие на e.GO.

"Екипът на e.GO е решен повече от всякога да предизвика така необходимата трансформация към въглеродно неутрална градска мобилност, като предлага електрическо превозно средство като никое друго", коментира Али Везваей, председател на Борда на Next.e.GO Mobile SE, пред Yahoo.

Навлизането на германския стартъп в България бе обявено това лято. Компанията ще изгради свое производство в Ловеч, като се очаква разрешителното за строеж на базата да бъде получено още през тази година. По план първият готов електромобил трябва да излезе оттам през 2023 г.