Служебният министър на икономиката Кирил Петков връчи два сертификата клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите - на "Некст.е.ГО България" АД и на "ЕндуроСат" АД. Общият размер на инвестициите е 284 млн.лева, а очакваните работни места по двете инвестиции ще са около 1029. От тях 1000 ще са по инвестиционния проект на "Некст.е.ГО България" с минимално започване от 365 нови работни места, а останалите - по проекта на "ЕндуроСат", каза пред журналисти министърът.

Страшно съм доволен, когато видя, че такива компании напредват с инвестициите, коментира Петков.

Показахме за три месеца, че когато има нула корупция и се действа бързо и ефективно, компаниите, които успяваме да привлечем, са точно такива - високотехнологични, допълни министърът.

По думите му е видимо, че България бързо може да напредне в ориентираните към експорт компании, с висока добавена стойност. Министърът посочи, че приоритетът на България не трябва да са само компании с обществени поръчки. Истинският бизнес е този, който може да продава извън България, изтъкна Петков и добави, че локалната икономика също е важна, но стандартът ни на живот зависи именно от тези компании.

Електромобилите вече ще са реалност и ще се произвеждат в Ловеч, напомни министърът при връчването на сертификата на "Некст.е.ГО България" . Той съобщи, че по бизнес плана на дружеството е трябвало да има строително разрешение в първите три-четири месеца на следващата година. Доколкото съм запознат сега, разрешителното ще бъде взето още тази година, съобщи икономическият министър.

Изпълнителният директор на "Некст.е.ГО България" Любомир Станиславов посочи, че най-интересното в проекта не са толкова електрическите автомобили, а технологията за производство, която ще бъде имплементирана и създадена в Ловеч. Тя е последно поколение и е аналог на други модерни фабрики, които в момента се изграждат в Тексас, САЩ.

За "ЕндуроСат" министърът коментира, че това е единствената компания не само в България, но и в региона, която е специализирана в наносателитите - малки сателитни платформи, на които при изпращането им в Космоса, могат да се слагат различни сензори и клиентите, които искат да получават данни, могат да са клиенти на компанията. Инвестицията е на стойност 4,173 млн. лева и тя е за лаборатория за наносателитите. Министърът отбеляза, че те са с много наземни приложения - за метеорология и други обследвания от Космоса. Това да го имаме в България е диамант. Български отбор, българска идея, наистина съм вдъхновен, допълни министърът.

Продължаваме да развиваме в България български бизнес. Мечтата ми е да имаме Космос в България, заяви изпълнителният директор на "ЕндуроСат" АД Райчо Райчев.

Той съобщи, че с изграждането на лабораториите в София ще бъде затворен целият цикъл - от създаването на сателита, който се прави инхаус - софтуер, хардуер, механика, асемблиране, и верификационни тестове, необходими за изстрелването му в ниска околоземна орбита.