"Националната електрическа компания" (НЕК) ЕАД ще може да продължи да извършва преконсервация на доставеното оборудване за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене" под техническото ръководство на производителя "Атомстройекспорт", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Това става възможно, след като кабинетът одобри днес изключение от регламента, въвеждащ ограничителни мерки заради действията на Русия в Украйна, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Преконсервационни дейности се извършват на площадката на АЕЦ "Белене" и в момента, като целта им е да гарантират запазване на състоянието на оборудването в съответствие с изискванията на производителя. Действащият в момента договор за техническо ръководство при преконсервация на оборудване с дълъг цикъл на производство приключва на 31 декември 2023 година.

Продължаването на договора ще бъде осъществено в съответствие със Закона за обществените поръчки.

Киев потвърди интереса си за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ "Белене" и оборудването към тях. Това стана на срещата между премиера Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски в Атина на 21 август.