На 10 юни в Пловдив Стейдж Парк ще се съберат младежи от цялата страна, които ще се надпреварват за наградата "Учебна компания" и "Стартъп" на годината. Младежите са преминали през целогодишна подготовка и обучение по програмите на Джуниър Ачийвмънт България, които изграждат будно и осъзнато младо поколение. "Учебна компания" - Company Program е най-мащабната програма за развитие на предприемаческо мислене, умения и начин на работа в Европа. BEYOND е пре-акселератор на JA България и дъщерната й компания The Edge: R&BD с над 25 години опит в обучението по предприемачество и създаването на иновативни стартъп компании.

Близо 1000 ученици от над 80 училища от цялата страна се включиха в тазгодишното издание на програма "Учебна компания" на JA Bulgaria. Над 350 от тях достигнаха със своите екипи полуфинала на програмата. Отличените 25 учебни компании ще се съревновават на националния финал по време на форума "Изгряващи звезди". По време на целодневното събитие те ще отпразнуват заедно своите предприемачески постижения и ще имат възможността да обменят идеи и опит с връстници и представители на бизнеса. Първото предизвикателство пред участниците ще е представяне на сцена пред експертно жури. Всеки екип ще разполага с ограничено време, през което да ни въведе в своята идея за бизнес. Презентацията включва акцентиране на важните елементи за създаването на устойчив бизнес продукт, както и демонстрация на работещ прототип или истински продукт или услуга. Важен елемент в оценката на участниците ще е и годишния отчет, с който журито ще се запознае предварително.

Най-интересната част на "Изгряващи звезди" ще бъде търговското изложение на младите предприемачи. От 13:00 до 16:00 посетителите на Пловдив Стейдж Парк ще могат да надникнат и да се докоснат до идеите на бъдещето. Ще можете да се запознаете с всички екипи, да ви разкажат за своите идеи и процеса им на работа, както и да видите готовите продукти. Най-смелите посетители ще могат да тестват от готовата продукция и сами да се уверят в иновативността на младите участници. Заедно с любопитните посетители журито ще обикаля и оценява всички участници.

Кулминацията на "Изгряващи звезди" 2023 ще бъде на тържественото награждаване на победителите от различните категории.

Заповядайте на 10 юни след 10:00 да посетите идеите на бъдещето, представени от младежите на Джуниър Ачиймънт България.

Благодарим на нашите партньори за сърцатата подкрепа: Виваком, Кауфланд България, Метлайф България, СИТИ Фаундейшън, Уницеф, Пловдив Стейдж Парк, Dir.bg и Економи.БГ.

Вижте кои са финалистите на "Учебна компания" от последните три години, които представяха страната ни на европейската сцена.

SolarStickers - national Champions 2022, reached TOP 5 in European Finals at #Gen_E-2022

KafEco - when the heating is Eco - National Champions 2021

Kaliopa - national Champions 2020 and European Public Award 2020 - simply Kalimazing!

За Джуниър Ачийвмънт България:

Вече над 25 години JA България е водеща нестопанска международна организация у нас, с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета. Портфолиото от образователни продукти и услуги включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. JA използва т.нар. прогресивен или надграждащ, предишните етапи, модел на образование ("от АБВ до PhD"), чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност: предприемчивост и инициативност.

Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание и високи технологии. Бизнес моделът на организацията се отличава с тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание, обучение и услуги, както и разработването на политики в областта на образованието и предприемачеството. Екипът на организацията вярва и работи за каузата "От предприемчиви хора към щастлива нация".

JA България е член на JA Worldwide и JA Europe. Програмите на JA Worldwide достигат годишно до над 12 милиона младежи от всички страни. За втора поредна година, Junior Achievement е получила номинация за Нобеловата награда за мир.

BEYOND е преакселератор на JA България и дъщерната ѝ компания The Edge: R&BD. Екипът зад проекта има над 25 години опит в обучението по предприемачество и създаването на иновативни стартъп компании. Организацията прилага модела на отворените иновации, създавайки мултидисциплинарни екипи от хора с различни опит и компетенции, които създават работещи прототипи (MVP) на идеите си.