Нафтогаз оспори постановлението на Апелативния съд в шведския окръг Свеа за прекратяване на изпълнението на Стокхолмския арбитражен съд по спора между руския газов гигант Газпром и Нафтогаз, съобщи главният търговски директор на Нафтогаз Украйна Юрий Витренко във Фейсбук, цитиран от ТАСС и БТА.

"Подадохме жалба в апелативния съд в Швеция, който разглежда обжалването на решението на арбитража", написа той.

Витренко заяви, че действията на Газпром спрямо Киев са "нечестни", като добави, че предстоящият процес "няма да лесен".

Шведският апелативен съд прие искането на руския газов концерн Газпром и нареди да бъде спряно изпълнението на решението на Стокхолмския арбитраж от 28 февруари по спора с Нафтогаз за транзитния договор с Украйна

Газпром е подал иска на 7 юни за обжалване на арбитражното решение по договора за транзит на газ и опитите на Нафтогаз преди разглеждането на жалбата по същество да започне процедури по принудително изпълнение на решението в различни юрисдикции.

Апелативният съд се съгласи, че има достатъчно основания за спиране на изпълнението на решението на Стокхолмския арбитраж. Решението лишава Нафтогаз от основания да се опитва да запорира активи на Газпром в чужбина. Газпром ще използва този факт при обжалването на действията на съдия изпълнителите в Швейцария и Холандия, се посочва в прессъобщение на руската компания.

Стокхолмският арбитражен съд се произнесе през декември и през февруари по споровете между Газпром и Нафтогаз за договорите за доставка и транзит на газ, задължавайки руската компания да плати на украинската страна около 2,6 милиарда долара компенсация за недоставен газ.

Решението на съда задължаваше Киев да възобнови вноса на руски газ, но оттогава Газпром иска да го обжалва и отказва да го прилага, като не доставя газ на Украйна и не плаща обезщетение.