Надзорният съвет на Луфтханза (Lufthansa) даде зелена светлина на спасителния правителствен план на стойност 9 милиарда евро (10 милиарда долара), обсъждан между авиокомпанията, германското правителство и ЕС, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Германският национален авиопревозвач е силно засегнат от пандемията.

По думите на председателя на Надзорния съвет Карл-Лудвиг Клей, цитирани в изявление на авиопревозвача, "решението е било много трудно".

Препоръчваме нашите акционери да следват този път, дори ако това изисква от тях съществен принос за стабилизиране на компанията им, отбелязва Клей, като допълва, че Луфтханза я чака много труден път.

Стабилизационният фонд на германското правителство ще получи дял от 20 процента в авиокомпанията.

Природозащитници критикуваха кабинета за това, че не е настояло за по-големи цели за намаляване на вредните емисии като част от спасителния план.

Акционерите на Луфтханза и Европейската комисия ще трябва да одобрят окончателно плана. Авиокомпанията ще има извънредно общо събрание на 25 юни. 

Луфтханза ще трябва да преотстъпи на конкуренти част от слотовете си във Франкфурт и Мюнхен. Авиокомпанията обяви междувременно, че разширява разписанието си за юни с общо 54 допълнителни дестинации, до които ще се лети от двата града, информират германски медии.

Маршрутите са насочени основно към дестинации за летен туризъм, както близки, така и далечни. Въпреки това обаче се очаква полетите да привлекат основно пътуващи по бизнес, а не за ваканция.

От 15 юни от летището във Франкфурт ще се обслужват 34, а от Мюнхен - 20 допълнителни маршрута до дестинации в Германия и Европа.

Очаква се по-късно да се увеличат полетите до ваканционни дестинации като Майорка и остров Зюлт в Северно море заради засиленото търсене.

Общо разписанието на Луфтханза за юни се увеличава до 900 спрямо досегашните 500 полета от Франкфурт и Мюнхен.

Групата на Луфтханза, която включва авиопревозвачи като швейцарската Суис (Swiss), ще извършва общо 2000 полета седмично до над 130 дестинации.

Резервациите са повече от очакваното, допълва групата