"Авионамс" АД Пловдив е в стабилно финансово състояние, което е предпоставка за запазване на работниците. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Емил Караниколов. Той съобщи, че към 30 септември в дружеството работят 301 души, като спрямо същия период на миналата година числеността е намаляла с осем души, които са се пенсионирали.

Министърът информира, че дружеството работи по дългосрочни договори по линия на НАТО за ремонт на вертолети Ми-8 и Ми-17 за мисиите в Афганистан, работи се по подготовка за изпълнение и на други проекти за ремонт на авиационна техника, включително и за българските ВВС. За 2019 г. дружество очаква да продължи изпълнението на сключените по линия на НАТО договори. Работи се и за нови процедури в страната и за външни.

Дружеството е кандидатствало и по обявена от МО поръчка на 7 декември тази година и вече е подадена ценова оферта по обособена позиция "възстановяване и осигуряване на летателната годност на два вертолета Ми-17". Очаква се решението на комисията за класиране на допуснатите до участие трима кандидати, каза министърът и изрази надежда дружеството да се справи.

По отношение на самолетите Су-25 министърът каза, че е уверил министъра на отбраната, че дружеството е на разположение, ако нещо се случи и тези самолети не бъдат ремонтирани.

Караниколов цитира данни, според които към 30 септември 2017 г. дружеството отчита общ приход от 19,127 млн. лева. Приходите от продажби са 15,653 млн.лева, а печалбата е 354 000 лева. Задълженията на дружеството са малко над 25 млн. лева, от които малко над 8 млн лева са със срок на изискуемост повече от една година.

За една година - към 30 септември тази година, е отчетен ръст на общите приходи от 59,4 на сто и на приходите от продажби - със 74 на сто. Увеличението на печалбата е над 18,5 пъти до 6,546 млн.лева.

Общият размер на задълженията намалява с 5,6 на сто, на тези с изискуемост над една година с 36,5 на сто. Стойността на една акция от капитала на дружеството от 17 стотинки към 30 септември 2017 г. достига до 3,13 лева към същия период на тази година.