Американският софтуерен гигант Microsoft е договорил придобиването на дял от около 4 процента от оператора на Лондонската фондова борса - London Stock Exchange Group plc - LSEG, (където е и листнат), предаде ДПА. Сделката е на стойност 2 млрд. долара, съобщи Ройтерс

Освен това изпълнителният вицепрезидент на Microsoft Скот Гутри ще се присъедини към съвета на директорите на борсовия оператор.

Акциите на LSEG се покачиха с 4% в Европа в понеделник, съобщи CNBC.

Сделката е част от 10-годишно партньорство, насочено към анализа на данни и облачната инфраструктура, което може да донесе на Microsoft около 2,8 млрд. долара.

Борсовият оператор посочи, че планът ще бъде основата на програми за продуктово развитие и ще му даде възможност да разработи мащабируеми приложения за постигане на по-голяма скорост на пазара и по-широка клиентска база.

"Това стратегическо партньорство е важен крайъгълен камък в пътя на LSEG към превръщането му във водеща глобална инфраструктура на финансовите пазари и бизнеса с данни и ще трансформира опита за нашите клиенти", каза Дейвид Шуимър, главен изпълнителен директор на LSEG, в изявлението.

Сделката ще включва различни продукти на Microsoft, използвани в бизнеса на LSEG. Microsoft ще мигрира платформата за данни на борсата и друга ключова технологична инфраструктура в своя облак, изграден върху Azure, големият публичен облачен продукт на американския гигант.

Придобиването трябва да бъде получи регулаторно одобрение и се очаква да бъде приключена през първото тримесечие на 2023 година.