Майкрософт (Microsoft Corp) обяви днес, че ще купи фирмата за изкуствен интелект и речеви технологии Нюанс къмюникейшънс (Nuance Communications Inc) в сделка за 19,7 милиарда долара, включително и нетния дълг, като част от стремежа да подсили облачната си стратегия в здравеопазването, предаде Ройтерс.

До сделка се стига, в момент когато и двете компании печелят от бума в телездравните услуги, тъй като медицинските консултации се пренасят онлайн заради пандемията от Ковид-19.

През 2019 година Майкрософт и Нюанс къмюникейшънс си партнираха в автоматизацията на административна медицинска работа като документация например.

Нюанс ще осигурява изкуствения интелект в здравеопазването, което е най-неотложното приложение, според изявление на главния изпълнителен директор на Майкрософт Сатя Надела.

Офертата от 56 долара за акция на Нюанс е с 22,86 процента над стойността от закриването на последната сесия.

Нюанс има принос в създаването на гласовия асистент Сири (Siri) на Епъл (Apple Inc) и разработва корпоративен софтуер, включително за автомобилостроенето.

Марк Бенджамин ще остане главен изпълнителен директор на Нюанс и ще бъде пряко подчинен на Скот Гътри, изпълнителен вицепрезидент за облачните услуги и изкуствения интелект в Майкрософт.

Компанията Нюанс, базирана в Масачузетс, е основана през 1992 г. В нея работят над 1600 души в световен мащаб и е активна в 28 държави.

Известна като пионер за разпознаване на глас, наскоро компанията се фокусира върху предоставянето на софтуер за здравната индустрия, като например софтуер, който помага за автоматизиране на рентгенологичните доклади и улеснява лекарите при създаването на записи за пациенти чрез диктуване.