Мултимилиардерът Илон Мъск планира да съкрати близо 75 процента от служителите към социалната мрежа "Туитър", ако придобие компанията, която я управлява, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от ДПА и БТА.

Мъск се готви да намали броя на служителите на фирмата от 7500 на около 2500, пише американското издание, което отбелязва, че самата компания "Туитър" (Twitter) подготвя значителни съкращения. Тя планира да уволни 25 процента от персонала си до края на 2023 г. и да затвори ключови центрове за данни, се казва в статията.

Ръководителите на технологичната фирма обявиха в отговор на публикацията, че не планират "големи съкращения", откакто е постигнато споразумение с Мъск, съгласно което той трябва да придобие "Туитър".

Това е обявено в електронно писмо, изпратено до служителите от главния юрисконсулт на "Туитър" Шон Еджет, според източник на Ройтерс, който е видял съобщението.

Предстоят съкращения, които ще бъдат извършени независимо от това кой е собственик на технологичната компания, се казва в статията на "Вашингтон пост". Настоящото ръководство на "Туитър" планира да намали разходите за заплати и осигуровки на служителите си с около 800 милиона долара до края на следващата година, което би означавало освобождаване на почти една четвърт от служителите, отбелязва изданието.

Мъск договори сделка за закупуване на технологичната фирма срещу 44 милиарда долара, но впоследствие обяви, че се отказва от нея и се опита да развали споразумението. "Туитър" заведе дело срещу предприемача в опит да го принуди да приключи сделката.

В началото на месеца Си Ен Би Си съобщи, че мултимилиардерът все пак се е съгласил да продължи по план и да придобие компанията срещу 54,20 долара за акция. За да избегне съдебното дело, той трябва да завърши сделката за 44 милиарда долара до 28 октомври, пише ДПА.

Представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обсъждат дали федералните власти трябва "да проучат някои от начинанията на Мъск", сред които сделката за "Туитър" и сателитната система "Старлинк" (Starlink), създадена от неговата авиокосмическа корпорация "Спейс Екс" (SpaceX), пише Блумбърг, позовавайки се на източници, запознати с темата, предаде Ройтерс.