Мън Ванчжоу, финансовата директорка на китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei), обеща да се бори "със зъби и нокти" срещу екстрадирането си в Съединените щати, предаде Франс прес.

Вчера Мън се изправи пред съд във Ванкувър. Нейните адвокати оспорваха, според тях, незаконния арест на клиентката им на летището на канадския град на 1 декември по сигнал на американските власти и поискаха смекчаване на условията, при които тя бе пусната под гаранция.

Представител на канадския филиал на Хуавей заяви, че 47-годишната Мън "ще поиска спиране на процедурата за екстрадиция". Обвиненията срещу нея са "чисто и просто фалшиви", увери той.

В САЩ на финансовата директорка на Хуавей са повдигнати обвинения в нарушаване на санкциите срещу Иран - нещо, което тя отрича.

Мън Ванчжоу ще се яви отново пред съда на 23 септември. Канадският съд обаче ще започне да разглежда по същество искането за екстрадиция на китайката в САЩ не по-рано от януари.

Финансовата директорка на Хуавей междувременно остава на свобода, след като плати гаранция от 10 милиона канадски долара (6,6 милиона евро) и се съгласи да носи проследяваща електронна гривна и да си предаде паспорта.

През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази готовност да се намеси по случая, ако това му помогне да сключи изгодно търговско споразумение с Китай. Това изявление не се понрави на Канада, припомня Франс прес.

Според адвокатите на Мън тези коментари на Тръмп подкопават правовата държава и показват, че процесът срещу клиентката им е политически мотивиран.

След ареста на финансовата директорка на Хуавей Китай задържа двама канадци и осъди други двама техни сънародници на смърт за наркотрафик.