Американската верига ресторанти за бързо хранене Макдоналдс (McDonald's) отвори първия си ресторант с нулеви въглеродни емисии. Някои експерти обаче обвиниха гиганта в "зелено измиване на ръцете".

Веригата за бързо хранене се надява да използва ресторанта в Маркет Дрейтън, графство Шропшър, като модел за останалите си 1400 заведения в Обединеното кралство.

Ресторантът се захранва от слънчеви панели и две вятърни турбини на място. Стените са изолирани с британска овча вълна и с рециклирани материали от Ай Ти оборудване. Градината се напоява с дъждовна вода и дава подслон на диви птици. Ресторантът разчита и на въглеродни компенсации.

Сградата е проектирана да запази познатия вид и усещане на Макдоналдс, където се предлага същото меню като в другите клонове на веригата, известни със своите бургери.

"Макдоналдс ще сервира храна в ресторанти, които са устойчиви за бъдещето", каза заместник-директорът на компанията Бет Харт. Той добави, че проектът в Маркет Дрейтън е голяма стъпка към превръщането на това намерение в реалност.

Активисти обаче не са убедени в екологичните претенции на компанията.

Ана Джоунс от "Грийнпийс" - Великобритания заяви, че месото и млечните продукти все още са основен продукт в менюто на Макдоналдс, затова тази нова инициатива може да бъде определена само като "McGreenwash" или "зелено измиване на ръцете".

"Грийнпийс" смята, че "зеленото измиване на ръцете" е пиар тактика, използвана, за да накара една компания или продукт да изглежда екологично чист, без значително да е намалено въздействието върху околната среда.

Говорител на Макдоналдс обясни, че ресторантът в Маркет Дрейтън е само една от екологичните мерки, предприети от компанията. Те включват също амбициозен план за устойчивост до 2040 г. при поддържане на нетни нулеви емисии в цялата верига за бързо хранене в Обединеното кралство и Република Ирландия.

Дженифър Жаке, доцент по екологични изследвания в Нюйоркския университет, нарече този план "необичайно зелено измиване на ръцете". Според нея истинският проблем е мощният газ метан, който затопля климата. "Те искат похвала за това, че се фокусират върху въглерода в ежедневните си операции в ресторант в Обединеното кралство, при условие че проблемът е много ясен - метанът от бургерите, продавани в техните 39 000 ресторанта за бързо хранене по целия свят", каза тя.

Кравите отделят огромни количества метан, който задържа топлината. Това прави говеждото месо най-вредната храна за климата.

От Макдоналдс уточниха, че нетната нулева цел на компанията покрива метана и въглеродния диоксид. Дженифър Жаке обаче е на противоположно мнение и смята, че Макдоналдс с нищо не може да докаже убедително как ще постигна нетни нулеви въглеродни емисии, при условие че продължава да продава стотици хамбургери в секунда.

Carbon Disclosure Project (CDP) - благотворителна организация, която насърчава компаниите да измерват въздействието си върху околната среда - похвали ресторанта като иновативна инициатива. Декстър Галвин от CDP каза, че Макдоналдс е една от малкото компании, които в момента ангажират своите доставчици с проблема с обезлесяването, а последните им оценки за горите показват, че има реално предприети действия.

Ресторантът в Маркет Дрейтън е първият в Обединеното кралство, който трябва да бъде проверен за нетни нулеви емисии, като се използва рамката за оценка на сгради с нулеви въглеродни емисии на британския Съвет за зелено строителство.