Президентът и главен изпълнителен директор на веригата ресторанти за бързо хранене Макдоналдс (McDonald's) Стив Истърбрук се оттегли от поста заради връзка със служителка на американската компания, предадоха световните агенции и БТА.

Романсът бил по взаимно съгласие.

Съветът на директорите на Макдоналдс обаче заяви, че 52-годишният Истърбрук е нарушил правилата на компанията и е показал лоша преценка.

"Това беше грешка. Предвид ценностите на компанията, съм съгласен с мнението на Съвета на директорите, че за мен дойде време да продължа напред", написа Истърбрук в електронно писмо до служителите на Макдоналдс.

Правилата на компанията забраняват на мениджърите да имат връзки с подчинени.

За нов президент и главен изпълнителен директор на Макдоналдс бе избран Крис Кемпчински.

51-годишният Кемпчински досега оглавяваше подразделението на компанията в САЩ, което има около 14 000 ресторанта за бързо хранене.

Американската корпорация е един от гигантите в бранша. Макдоналдс има общо над 38 000 заведения в повече от 100 държави по света.

Стив Истърбрук, британски бизнесмен, застана начело на американската компания през март 2015 г., припомня ДПА.

Франс прес отбелязва, че под неговото ръководство Макдоналдс е удвоила своята пазарна капитализация и всяка година е увеличавала чистата си печалба.

Истърбрук обаче не успя да обърне тенденцията на постепенен спад на продажбите. Подобно на други големи вериги за бързо хранене, Макдоналдс е изправена пред промяна на навиците на потребителите, които се стремят към по-здравословно хранене, отбелязва Франс прес.