Поглъщането на британската марка за конфекция Топшоп (Topshop), собственост на фалиралата група Аркадия (Arcadia), от компанията за онлайн продажба на облекло АСОС (ASOS) ще доведе до затварянето на 70 магазина и съкращаването на 2500 работни места. Това заяви днес пред АФП информиран източник.

Тази новина се вписва в по-общия контекст на историческата криза за британската традиционна търговия, изпреварвана от онлайн продажбите и силно ощетена от пандемията от Ковид-19. Всичко това доведе до редица фалити в сектора.

Консултантската компания Делойт (Deloitte), която управлява фалита на Аркадия, съобщи, че АСОС ще купи марките, интелектуалната собственост и акциите за 330 милиона британски лири. Сделката обаче не включва магазините на Топшоп, Топман (Topman), Мис Селфридж (Miss Selfridge) и фитнес центровете Ейч Ай Ай Ти (HIIT).

Магазините ще затворят, каза пред АФП информиран източник. Около 2500 души работят в тези магазини и за съжаление работните им места за застрашени, уточнява той.

АСОС потвърди придобиването в отделно комюнике и обеща да продължи да развива марките.

Известната марка от ниския ценови сегмент Топшоп ще продължи историята си. Преди няколко години тя беше емблема на младежката мода и бижуто на империята Аркадия на бизнесмена Филип Грийн.

Аркадия, с общо 13 000 служители, фалира в края на 2020 година, повалена като много други компании в областта на търговията от здравната криза и ограничителните мерки.

Финансовата ситуация и продажбите на групата рязко се влошиха заради принудителното затваряне на магазини, но проблемите са се появили много преди това, най-вече заради недостатъчните инвестиции в онлайн дейностите, отбелязва АФП.