Общата сума на данъците, платени в хазната от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за 2022 година, възлиза на близо 685 млн. лева, от които 90 млн. лева са корпоративен данък и временна солидарна вноска. Само за деветте месеца на настоящата година дружеството е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153 млн. лева авансово изплатени корпоративен данък и временна солидарна вноска, обявиха от "Лукойл" в съобщение до медиите.

Втори ден дружеството съобщава, че е изплатило изцяло дължимия корпоративен данък и временната солидарна вноска за 2022 г., като продължава да плаща авансово и двата вида задължения за 2023 г. в съответствие с българското законодателство. Установено е добро оперативно взаимодействие с органите на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" и всички законно дължими плащания се извършват в срок.

Министерството на финансите потвърди днес за БНТ, че "Лукойл Нефтохим Бургас" плаща данъците си навреме.

"Лукойл" днес заявява, че в отговор на продължаващия политически натиск, най-отговорно заявява, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на Република България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове. "Лукойл Нефтохим Бургас" АД може би е единственият икономически оператор в Република България, който със специален закон се облага с 55 на сто данък печалба (корпоративен данък и временна солидарна вноска). А заявленията пред медиите за допълнително дължим данък от 1 млрд. лева са направо абсурдни", изтъкват от дружеството.

Премиерът ще съди Делян Добрев заради думите му за "хранилката "Лукойл" >>

Пеевски: Денков да докладва писмено на парламента за "Лукойл" до четвъртък вечерта >>

Преди деня за размисъл: Извънредно заседание на парламента за ветото и "Лукойл" >>

Като аргумент от компанията съобщават, че разликата между котировките на (референтния за Европа) петрол тип "Брент" и сорт "Уралс" отдавна не са 30 долара за барел, а 6-7 долара за барел към днешната дата. Заедно с това, в изпълнение на задълженията си, произтичащи от шестия пакет санкции на ЕС, дружеството от 2023 година планово преминава към преработка на неруски нефт, отбелязват от "Лукойл".

"Внушенията, че дружеството нарушава европейския регламент, като изнася нефтопродукти, произведени от руски нефт за страни от Европейския съюз, категорично не отговарят на истината и това може да бъде потвърдено от Агенция "Митници". Също толкова необосновани и неверни са твърденията, че "Лукойл" участва в корупционни схеми с политици и държавни чиновници.

Ръководството на компанията настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства", се казва още в съобщението на дружеството.

От Синдиката на нефтохимиците в "Лукойл" съобщиха за БТА, че работещите в бургаската рафинерия ще излязат на протест срещу намеренията за прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол у нас. Демонстрацията ще се проведе този петък при изхода на Бургас в посока Автомагистрала "Тракия", посочи Диан Палов, главен Секретар на Синдикат на българските нефтохимици "Лукойл".

Пред националната телевизия от Националната агенция за приходите отказаха да дадат повече информация, като се позоваха на данъчната тайна и невъзможността да разгласяват данни за данъчно задължени лица.