Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) направи допълнителни отстъпки пред Европейската комисия във връзка с планираното закупуване на голям миноритарен дял в италианския въздушен превозвач "ИТА еъруейз" (ITA Airways). Това съобщи говорител на ЕК, цитиран от ДПА.

"Можем да потвърдим, че компаниите са декларирали ангажиментите си към справяне с предварителните опасения относно конкуренцията, произтичащи от предложената сделка. Сега ще ги оценим внимателно", заяви още говорителката. Тя говори и за търсенето на "всеобхватно, конструктивно решение", което да отговори на опасенията на Комисията относно въпросните маршрути и ситуацията на летище "Линате" в Милано.

Проектоспоразумението е съвместимо и с икономическите реалности на силно конкурентния италиански пазар.

Нито германската авиокомпанията, нито ЕК предоставиха подробности по споразумението.

"Луфтханза" обаче изрази увереност, че придобиването на 41-процентов дял от "ИТА еъруейз" ще бъде одобрено, както и че италианският превозвач ще стане част от групата на "Луфтханза" тази година.

Преди три седмици стана известно, че Еврокомисията, която следи за конкуренцията в ЕС, е повдигнала възражения срещу сделката поради опасения за конкуренцията по определени маршрути от Италия и в границите на страната. Клиентите могат да се сблъскат с по-високи цени или намалено качество, смятат от ЕК.

След месеци на преговори "Луфтханза" през май миналата година се споразумя с италианската държава да придобие миноритарен дял от 41 процента от "ИТА еъруейз" при цена от 325 милиона евро (346 милиона долара).