За първи път от три десетилетия "Луфтханза" (Lufthansa) е поръчала пътнически самолет 737 за средни разстояния от американския самолетостроител "Боинг" (Boeing), предаде ДПА. В допълнение към твърдата поръчка за 40 самолета 737-8-МАКС (737-8-MAX) компанията си е гарантирала и опции за допълнителни 60 самолета, съобщи днес самолетостроителят, цитиран от БТА.

"Луфтханза" е била най-големият клиент на 737 още през 1968 г., но впоследствие се е сдобила с последния такъв самолет през 2016 г. и вместо това е оперирала най-вече със самолети на "Еърбъс" (Airbus) за къси разстояния.

Самолети и на "Еърбъс", и на "Боинг" винаги са били използвани за дълги разстояния.

"За "Луфтханза груп" е добро стратегическо решение да поръча "Боинг 737" отново за първи път от 1995 г.", обяви в комюнике шефът на германския самолетостроител Карстен Шпор.

"Луфтханза" е поръчала 40 самолета от по-малкия вид А220 със 148 седалки от дългосрочния доставчик "Еърбъс" , които ще бъдат използвани основно от новосформираното дъщерно подразделение "Сити еърлайнс" (City Airlines) в Мюнхен и Франкфурт от 2026 г.

"Луфтханза" си е гарантирала и допълнителни 20 опции за А220 и 40 опции за стандартния самолет А320.

Според съобщението фиксираната поръчка самолети има обща каталожна цена от около 9 милиарда долара, въпреки че значителните намаления за големи поръчки са правило в сектора.

"С днешната оферта за самолети ускоряваме най-голямата модернизация на флотилията в историята на компанията. Това увеличава списъка с поръчките ни с около от 280 самолета, към които се прибавят и опции за купуването на допълнителни високотехнологични 120 самолета на средни разстояния". каза шефът на флотилията Детлеф Кайзер.