Запазване на нивата на летищните такси в подкрепа на авиоиндустрията, която продължава да изпитва затруднения поради пандемията от коронавирус, е предложението на оператора на летище София за следващата година. Столичното летище ще остане с най-ниските летищни такси в Източна Европа и едни от най-ниските в Европа, съобщиха от "СОФ Кънект".

"В тези трудни времена за авиационния сектор, операторът на летище София търси най-добрите възможности, които да предложи на авиокомпаниите, за да поддържат ниски оперативните си разходи", е мнението на Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на "СОФ Кънект", цитирано в съобщението.

Запазването на ниските такси без промяна и предвидените програми за стимулиране ще доведе до значителни загуби за концесионера на столичното летище. Финансовият дефицит през 2022 г. ще надхвърли 32 млн. евро. "Нашият акционер се съгласи да покрие прогнозния дефицит за 2022 г. Надяваме се, че ще успеем да се споразумеем с авиокомпаниите и с Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" за механизъм, който да позволи на "СОФ Кънект" плавно да възстанови дългосрочно финансовия дефицит, за да се изпълни предвидения инвестиционен план за летището. Това ще балансира ефекта върху бъдещите летищни такси и няма да увеличи финансовата тежест за нашите клиенти", посочва Хесус Кабайеро.

Летищният оператор продължава да работи и за подобряване на пътническото обслужване. И на двата терминала вече работят Ковид лаборатории за тестване при излитане или кацане. Поетапно се обновяват санитарните помещения с нов иновативен дизайн и безконтактни сензори за вода и сапун, като едно от тях вече функционира на Терминал 2. Предстои обновяване на интериора в терминалните сгради и обособяване на нови търговски пространства, които ще предлагат по-голямо разнообразие от продукти.

СОФ Кънект е дружество, създадено за целите на консорциума, обединяващ Meridiam (99%), Strabag (1%) и Летище Мюнхен (като летищен оператор). През 2019 г. СОФ Кънект спечели концесията на летище София. Консорциумът получи правата и задълженията за развитието, изграждането, поддръжката, управлението и оперирането на летището за период от 35 години. За целта СОФ Кънект планира да привлече в България повече от 900 милиона лева дългосрочни инвестиции.