Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и "Соф Кънект" АД, дружество със специална инвестиционна цел, мажоритарна собственост на "Меридиам", подписаха договор за заем на стойност 40 милиона евро за модернизация на Летище София. Това става ясно от съобщение на сайта на ЕИБ. Финансирането се подпомага от Механизма за свързване на Европа на Европейската комисия.

Заемът ще послужи за модернизация на аеропорта от гледна точка на енергийна ефективност и защита на околната среда.

"Летище София е основното международно летище за България. През 2019 г. през него са преминали 7,1 млн. пътници. Въпреки че броят на пътуванията се сви по време на пандемията от КОВИД-19, подкрепата за летището е от дългосрочно стратегическо значение", коментира вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

"Обнадеждаващо е да има летища, които инвестират в подобрения, свързани с екологията, здравето и безопасността. Имаме нужда от това, ако искаме да направим въздушния транспорт устойчив, интелигентен и гъвкав. Съчетаването на средства от ЕИБ и Механизма за свързване на Европа означава, че можем да увеличим максимално въздействието на нашите инвестиции за постигането на тази цел", каза на свой ред европейският комисар по транспорта Адина Валеан

Тиери Дьо, главен изпълнителен директор и основател на "Меридиам", изрази очакването си за партньорство с ЕИБ по този важен проект, който ще повиши устойчивостта и надеждността на инфраструктурата. Освен това той ще допринесе за икономическото възстановяване на България след пандемията.

Механизмът за свързване на Европа е инструмент за финансиране от ЕС  с цел насърчаване на растежа, заетостта и конкурентоспособността чрез инвестиции в инфраструктура.