Датският транспортен концерн А.П. Мьолер-Мерск (A.P. Moller-Maersk), най-голямата в света компания за морски превози, оповести днес, че очаква епидемията от коронавируса в Китай да се отрази отрицателно на приходите му през 2020 година, предаде Асошиейтед прес.

Компанията обяви в годишния си отчет за приходите, че перспективата за 2020 година е предмет на значителни несигурности и е повлияна от епидемията от коронавируса, която значително е намалила възможността да се направят прогнози за 2020 година.

А.П. Мьолер-Мерск очаква слабо начало на годината, тъй като китайските заводи са затворени по-дълго от обикновеното около Лунната нова година и опасенията от разпространение на коронавируса.

Китай е ключов пазар за транспортния концерн.

Континентален Китай съобщи за 2118 смъртни случая и общо 74 575 случая на заразени с коронавируса.

Макар общото разпространение на вируса да се забавя, ситуацията остава тежка в провинция Хубей и столицата й Ухан, където новият коронавирус беше регистриран за първи път в края на декември. Над 80 процента от случаите на заразяване в страната са в Хубей, както и 95 процента от смъртните случаи.

Компанията отправи предупреждение, оповестявайки приходите си за 2019 година, които са се понижили незначително до 38,9 милиарда долара спрямо 39,3 милиарда долара през 2018 година. През четвъртото тримесечие на 2019 година постъпленията са намалели до 9,7 милиарда долара спрямо 10,2 милиарда долара през същия период на предходната година.

Главният изпълнителен директор на датската компания Сьорен Скоу заяви, че въпреки по-лошите пазарни условия и велия световен растеж от едва 1,4 процента, концернът с централа в Копенхаген е успял да подобри рентабилността си и паричния поток.

Скоу каза, че компанията все още трябва да подобри възвращаемостта си, но е отчела солидно подобрение на финанасовите си резултати през 2019 година и напредва с реформирането на бизнеса. Сьорен Скоу добави, че това се случва въпреки слабия растеж на търговията, продължаващото търговско напрежение и геополитическата несигурност на много пазари.

Акциите на концерна нараснаха с почти 2 процента в Копенхаген