Очакваме тежка зима, но след това 2021 г. ще е по-добра от настоящата година, каза днес изпълнителният директор на компанията-концесионер на летищата във Варна и Бургас "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД Франк Кванте. Той бе сред участниците в четвъртото издание на форума "Туризъм експо дестинация Варна", предаде БТА. 

"Най-важният индикатор за оптимизъм е, че хората искат да пътуват и то за туризъм, а не толкова с бизнес насоченост", допълни Кванте. Според него реакциите по темата с Ковид-19 в световен мащаб са драматични, но тъй като медицината вече започва да прилага адекватни мерки, обществото ще се научи да живее с вируса и ще се върне към нивото на нормалност.

"Разглеждаме, какъв е в момента интересът на туристите към България и по-специално към Варна и Бургас и на най-големите ни пазари нивата на резервации са горе-долу такива, каквито са били през 2018 г.", каза още Кванте. Той допълни, че инвестиционната програма на компанията не е променена, но ситуацията налага да бъде преструктурирана в по-различни посоки, като най-важни са безопасността и сигурността на пътниците.

"Отминалият сезон беше изключително труден, но важното е, че придобихме опит за работа в новата обстановка, което помага да сме оптимисти за лято 2021", посочи Маргита Тодорова, директор "Експлоатация, маркетинг и продажби" в "Албена". По думите й ранните записвания за почивки не са много, но важното е, че все пак ги има. Като положителен фактор Тодорова отчете и възстановяването на програмите на партньорите им от Скандинавските страни и Франция.

"Безспорно 2021 г. ще мине под знака на Ковид-19, ще има трудности в обслужването, в намирането на квалифициран персонал, както и в прогнозирането, тъй като ще има много записвания в последния момент", бе позицията на Тодорова. Тя уточни, че се очаква първите хотели в комплекса да отворят в средата на март, посрещайки спортни групи. Местата за настаняване ще работят активно по Великден, като гостите ще бъдат от Румъния и България.