Повишение на цените на самолетните билети може да се очаква като реакция на превозвачи във връзка с коронакризата. Прогнозата направи пилотът от "Авиоотряд" 28 Йордан Колев в сутрешния блок на БНТ.

Според него - кризата ще бъде особено тежка за нискотарифните компании. По думите му "авиацията такава, каквато я знаехме до миналото лято, приключи".

"В обозримото бъдеще - 3 до 5 години, ще има възстановяване. Много играчи, обаче, вече няма да са на пазара, а оцелелите ще искат по най-бързия начин да излязат на черно. Това ще е за сметка на пътниците, цените на всичко ще се повишат", прогнозира Колев.

Положението на световната авиоиндустрия е изключително тежко. Гражданската авиация никога не е била излагана на подобни негативни влияния от края на 50-те години на миналия век, когато започва мащабното ѝ развитие, каза още пилотът от правителствения "Авиоотряд" 28.

"Нито атентатите във Вашингтон и Ню Йорк, нито SARS епидемията преди 15 години, успяха толкова дълбоко да повлияят на индустрията", подчерта той.

Отрасълът е тотално блокиран - гражданските полети, които се реализират в момента, са под 15%, обобщи пилотът и уточни, че карго операторите не са спирали дейността си, даже някои компании са увеличили обема на полетите заради затворените сухопътни граници.

На въпрос колко пилоти са останали без работа Йордан Колев каза: "Ако гледаме българския пазар, реално 90% от пилотите. България в момента са останали 15 човека, летят само 15 пилоти. В световен мащаб е изключително тежко."