Чилийската държавна медодобивна корпорация "Коделко" - най-големият производител на мед в света, съобщи днес, че се обединява с частната химична и минна компания SQM, за да увеличи почти двойно извличането на литий в пустинята Атакама, предаде Франс прес.

Двете компании ще създадат през 2025 г. съвместна компания, в която "Коделко" ще притежава 50 на сто от акциите плюс една, а частната компания ще има по-голямата част от правата на глас в ръководството и ще решава какво да е развитието на новото дружество до 2031 г. - годината, от която "Коделко" ще поеме на свой ред мажоритарния дял в управлението. Това съобщи в комюнике държавната компания, цитирана от БТА.

"От този момент ние се превръщаме в минната компания, която е лидер в световен план в добива на литий и мед", изрази задоволството си в комюникето председателят на управителния съвет на държавната корпорация Максимо Пачеко.

Този съюз, който ще продължи до 2060 г., ще позволи да се извлекат 300 000 тона литий годишно в пустинята Атакама, камениста равнинна площ в северната част на страната, която разполага с едни от най-значителните резерви от този метал в света. През 2022 г. Химичната и минна компания е добила 168 000 тона литий.

Наречен "петрола на 21-и век", този бял метал е от жизненоважно значение за производството на батерии за електрическите автомобили, както и за мобилните телефони и други електронни апарати.

Цената му е скочила през последните години - от 5700 долара за тон през ноември 2020 г. до 60 500 долара през септември 2023 г. според агенция "Бенчмарк минерал интелиджънс" (Benchmark Mineral Intelligence).

"Става дума за безпрецедентно явление в чилийската минна промишленост и конкретна стъпка към постигането на устойчиво развитие", заяви пред националната телевизия левият президент Габриел Борич.

В края на април правителството на Борич обяви "национална литиева стратегия", предвиждаща държавен контрол през целия производствен цикъл на този метал, който е бил 8,2 на сто от общия износ на Чили през 2022 г., основно за Китай, Южна Корея и Япония.