Китайската компания "Джийли" (Geely) спира производството на автомобили в завода си в Беларус, който изнася продукцията си за Русия, докато направи оценка на рисковете за репутацията си. Това информира днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС.

Както бе съобщено по-рано, това решение е било взето във връзка с нарушенията в логистичните връзки и спирането на доставките на материали и компоненти от Китай.

Китайският автомобилостроител, който е собственик на шведската автомобилна компания "Волво карс" (Volvo Cars) и британския производител на известните спортни автомобили "Лотус" (Lotus) разглежда потенциални проблеми с веригите за доставки и условията на местния пазар, е съобщила компанията пред финансовото издание. Всеки елемент ще бъде взет предвид, са заявили от "Джийли".

Според анализатори китайските автомобилостроители са заинтерсовани да се укрепят на руския пазар, особено след като конкурентите напуснаха страната и така да увеличат износа на автомобили в чужбина. Очаква се експортът на китайски автомобили да достигне 5 милиона броя до средата на десетилетието.

Руският пазар е привлекателен за китайските производители, отчитайки настоящия политическия климат, каза шефът на консултантската компания "ЗоуЗоуГоу" (ZoZoGo) Майкъл Дън, който е експерт по автомобилния пазар на Китай.

В същото време спирането на завода в Беларус, който обслужва руския пазар и изпитва недостиг на материали, само подчертава дилемата, пред която са изправени "Джийли" и други китайски групи, отбелязва "Файненшъл таймс". Очакванията си китайските компании да пристъпят внимателно към увеличение на инвестициите си на фона на все по-големите международни санкции. Това е заявил пред вестника шефът на една от компаниите, базирани в Пекин, пожелал анонимност