Първите два енергоблока на китайската ВЕЦ "Байхътан", втората най-голяма хидроцентрала в света, бяха пуснати в експлоатация днес, предадоха световните агенции и БТА.

Централата би трябвало да заработи с пълна мощност през 2022 година.

Китай започна строителството на ВЕЦ "Байхътан", разположена на един от горните притоци на река Яндзъ, през 2017 година. През май тази година бе съобщено, че централата е готова. Според проекта общата й мощност е 16 гигавата, средногодишното производство на електроенергия - 62,4 млрд. киловатчаса, а язовирната стена е висока 289 метра.

"Байхътан" е втората по големина в света след китайската ВЕЦ "Три клисури" с мощността й от 22,5 гигавата.

Проектът е част от усилията на Пекин да намали използването на изкопаеми горива чрез изграждане на хидроенергийни мощности. Същевременно в много други части на света на язовирите и ВЕЦ-овете започва да се гледа неблагосклонно заради влиянието им върху околната среда - заливане на общности и обработваеми земи, нарушаване на речните екосистеми, застрашаване на рибните популации и други видове, отбелязва Асошиейтед прес.

По план централата трябва да има 16 енергоблока с мощност по 1 милион киловатчаса всеки. След като всички те заработят, нуждата от въглища за производство на електроенергия в Китай би трябвало да намалее с 20 милиона тона годишно, отбелязва агенция Синхуа.