Бившият ръководител на японската автомобилостроителна компания Нисан (Nissan) Карлос Гон обжалва съдебното решение за оставянето му в ареста до 20 декември по нови подозрения за финансови злоупотреби, предадоха световните агенции.

Гон беше арестуван на 19 ноември по подозрения, че е занижил декларираните от него възнаграждения почти наполовина, вместо получените 10 милиарда йени (88 милиона долара) за пет години от 2010 година.

Официално обвинение срещу Карлос Гон беше повдигнато вчера. Нова заповед за арест до 20 декември беше издадена срещу него по нови подозрения, че е занижил доходите си с още 4 милиарда йени (36 милиона долара) за още три години до март 2018 година.

Вчера освен срещу Гон, обвинения бяха повдигнати и срещу неговия сътрудник Грег Кели и срещу самата компания Нисан.

Гон, основоположник на френско-японското автомобилно обединение Рено-Нисан-Мицубиши мотърс (Renault-Nissan-Mitsubishi Motors), бе отстранен от председателския пост на съвета на директорите на Нисан и от ръководния пост в съвета на директорите на партньорската компания Мицубиши мотърс (Mitsubishi Motors).

Рено (Renault) се въздържа от уволнението му като главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите, като настоява Нисан да сподели разкритията си от вътрешното разследване, довело до ареста