"Топлофикация София" няма право да върне на ръка на клиентите тези суми, които са изчислени от намалението на цената на топлинната енергия. Това обясни в интервю за БНР говорителят на топлофикационното дружество Елизабет Павлова.


"В сметките за юни "Топлофикация София" е прихванала първите суми на стойност малко над 10 милиона лева. За юлските сметки прихващането е направено, като едновременно с това е извършено и прихващане към онези клиенти, които имат сметка за доплащане", уточни Павлова.

"За двата месеца общо са прихванати 24 милиона лева. Остават за прихващане още 12 800 000 лева, които ще бъдат прихванати от августовските сметки, а на тези, на които им остават суми - и през септември", подчерта Елизабет Павлова в предаването "12+4".

Тези общо близо 36 милиона с включен ДДС, посочени от КЕВР, не бива да се бъркат със сумите, които даден клиент има да получава или да додава на "Топлофикация София".

На база на отчетите на топлинните счетоводители "Топлофикация София" е изготвила изравнителните сметки. В информацията от топлинните счетоводители клиентите виждат сума, изчислена изцяло по новите цени на топлинната енергия.

"В този момент клиентите нямат информация, че в рамките на тези суми, изчислени по новите цени, са включени и тези пари, които дружеството трябва да възстанови заради ретроактивното намаление на цената на топлинната енергия", уточни Елизабет Павлова.

"Примерно вие сте получили изравнителна сметка, в която дружеството трябва да ви върне 200 лева. От тези 200 лева вътре са включени примерно 70 лева, които трябва да ви бъдат възстановени чрез прихващане от намалението на цената на топлинната енергия. Ето оттук една част от хората са объркани. Защото те получават от топлинния си счетоводител информация, че трябва да им бъдат върнати 200 лева, но не е посочено, че една част от тези пари няма да им бъдат върнати на ръка, на каса или по банков път, а ще бъдат прихванати", поясни Павлова.

"Има нова секция на сайта на "Топлофикация - София", в която при проверка на сметка по абонатен номер може да се види цялата информация в детайли. Така хората имат още една опция да се ориентират", допълни говорителят на дружеството.

По-рано омбудсманът Диана Ковачева препоръча на КЕВР извънредна проверка на "Топлофикация София" заради изравнителните сметки.