Предстои КЕВР да определи цената на парното със задна дата, за да се преизчисли колко пари ще се връщат на абонатите  каза председателят на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев.

"Няма да се връщат пари на калпак, а ще се отчете реалната картина. Формулата е сложна, но абонатите могат да бъдат сигурни, че до около 20 % ще бъдат върнати. Категорично няма да има проблем с това", уточни Кремен Георгиев пред bTV.

Топлофикациите вече имат опит с изравнителните сметки. На каквато и прогнозна температура да се смята месечната консумация, изравнителните сметки отчитат реалната консумация за сезона.

"КЕВР заложи намаление, не увеличение на парното за зимата. Политическото говорене на експерти по CV обърква хората", заяви още Кремен Георгиев, визирайки изказвания на Еленко Божков.

Към този момент цената на парното за следващата зима е по-ниска от 9 до 15%, според определените от КЕВР цени. В момента, поради исторически най-ниската цена на газа, се предвижда намаление. Какво ще стане през сезона на този етап, е трудно да се прогнозира, посочи още Кремен Георгиев.

Топлофикациите вървят към ежемесечно отчитане с монтирането на уреди за дистанционно отчитане, но ще отнеме време. Тогава ще отпадне сметката по прогноза и всяко домакинство ще плаща толкова колкото е изразходвало за месеца. За сега обаче този баланс - между прогнозирано и реално използвано се постига с изравнителните сметки, заключи експертът.