Осветлението, отоплението, климатикът, телевизорът, вратата на гаража, прахосмукачката, а в някои случаи дори кафе машината могат да се свържат с интернет и да се управляват дистанционно. Контролът върху вещите във Вашия дом дори може да се повери на изкуствен интелект. Именно по този начин изглежда концепцията за умния дом - всички уреди и вещи да могат да се контролират дистанционно от разстояние и с минимална човешка намеса.

Малката подробност е, че концепцията вече е факт, а осъществяването ѝ не е особено скъпо или трудно. Ето как можете да превърнете дома си в дигитален смарт център в няколко лесни стъпки.

Избор на асистент

Първата и най-важната стъпка по пътя към "поумняването" на вашия дом е изборът на асистент с изкуствен интелект. Три решения си оспорват лидерството на пазара и това са: Siri на Apple, Google Assistant на Google и Alexa на Amazon. Всяко едно от тях има своите предимства и недостатъци.

Домашният асистент ви позволява да контролирате всичко само с глас

Снимка: Shutterstock

Асистентът на Google е най-евтин от всичките, като Google Home може да се закупи за 130 долара. Освен това изкуственият интелект на IT гигантът е по-развит спрямо своите конкуренти и може да отговоря на доста голям брой въпроси. Разпространеността на Android също е фактор, влияещ в полза на Google. Мунис обаче е фактът, че корпорацията може да използва личните Ви данни за своя цел, като според нея това се прави "за подобряване на потребителското изживяване".

Асистентът на Amazon предлага най-широка гама от продукти, свързването му е лесно, а работата със смартфоните, работещи под Android или iOS - безпроблемно. Единственият недостатък е, че Alexa може да бъде активирана от умната тонколона Echo, но не и от телефон.

Ако имате iPhone, то лесната интеграция на Siri с него е основното предимство на умния асистент. От Apple са обърнали и специално внимание на сигурността, гарантирайки че интернет връзката между вашия смартфон и умните ви уреди ще е криптирана, а следенето - минимизирано. Основният недостатък е, че продуктите, които работят с асистента са ограничени и малко на брой.

Гласовият асистент ви позволява не само да му задавате въпроси, на които той да дава отговор (например да го питате какво ще е времето след два дена и да получите възможно най-точния отговор). Свързвайки уреди към него, вие ще може да ги контролирате само чрез глас - без да ставате или да използвате смартфона.

Умни вещи

Знаете ли, че веднъж купили си асистент с изкуствен интелект, може да превърнете всеки уред в своя дом в умен - дори и да е наследство от дядо ви и да е произведен в началото на миналия век. Как става това ли?

Интелигентния контакт превръща всеки уред в умен

Снимка: Shutterstock

За целта трябва да купите и интелигентен контакт, към който да включите избраният уред. Цената на контакта обикновено е доста достъпна - в диапазона 30-60 лева, като един средностатистически дом би имал нужда от няколко такива джаджи - за бойлера, климатика, отоплението и евентуално за някоя по-специализирана вещ.

Интелигентният контакт се свързва към Wi-Fi сигнала на вашия рутер и ви позволява да контролирате всяко едно устройство, включено към него - може да го пускате или спирате, докато сте на работа или на почивка. Някои интелигентни контакти позволяват да бъдат програмирани - например, те могат да стартират включения към тях уред със залеза или с изгрева.

Трябва да внимавате обаче с кои асистенти работят интелигентните контакти, като в това отношение изпъква преимуществото на Amazon.

Уреди, изискващи по-голяма мобилност, също имат своя смарт версия, така че няма място за притеснения, че някои вещи ще си останат "глупави". Особено популярни са умните прахосмукачки, които могат да се активират дистанционно и нямат нужда от управление, защото са високо автономни.

Нека бъде светлина

Няма как дома ви да се нарече интелигентен, ако не разполага със умни LED крушки. Разнообразието на пазара е голямо, а повечето от осветителните тела имат опцията да светят в множество цветове и с различна топлина.

Смарт крушките са не само практични и икономични, но и забавни

Снимка: Shutterstock

Чрез смартфона може не само да ги пускате или изгасяте, но и да накарате стаята ви да "светне" в синьо или червено. Може да комбинирате и няколко цвята, ако имате няколко умни крушки. Управлението става от смартфона, а за целта се ползва Wi-Fi или Bluetooth сигнал.

Любопитно е, че повечето от смарт крушките на пазара могат не само да светят в различни цветове, но имат и вградени в себе си озвучителни тела, които могат да направят обстановката по-жива или романтична.

Някои от "поумнелите" крушки могат да бъдат програмирани да служат като аларма - светвайки и пускайки ви музика в предварително избран час.

Сигурност

Не е за подценяване фактът, че умният дом може да подобри вашата сигурност. Това може да стане с широк набор от дискретно поставени камери и аларми.

Вече може да забравите за тежките връзки с ключове

Снимка: Shutterstock

Веднъж свързани с интернет, умните камери могат да ви показват какво се случва във вашия дом, когато сте извън него. Умни аларми и сензори за движение могат да ви известяват на смартфона при засечена необичайна дейност.

Други компании предлагат умни ключалки, които се отключват не от ключ, а от смартфон. Благодарение на тях може лесно да "изваждате ключове" на други хора и също толкова лесно да ги унищожавате - забранявайки им достъпа до определена стая или до цялото ви жилище.

Така в крайна сметка се оказва, че умният дом е и умна крепост

Улеснение

Най-голямото предимство на умния дом е, че той безспорно улеснява ежедневието Ви.

Не ви ли се е искало да пуснете бойлера, печката или климатика малко преди да се приберете в дома си. Освен улеснението, много хора споделят, че са станали и по-спокойни - вече не се връщат, за да проверяват дали са изключили някой електроуред, защото всичко се вижда от смартфона - било, защото уредът е включен към умен контакт или защото домашната камера показва директна картина.