Изпълнението на проекта "Северен поток-2" върви по график и вече са изградени близо 370 километра от газопровода, съобщи днес операторът на проекта компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2), цитирана от ТАСС и БТА.

Към момента са положени тръбите на участък от около 370 километра, се посочва в комюникето на компанията, публикувано днес на сайта й.

Както бе съобщено по-рано, "Норд стрийм 2", чийто единствен акционер е руският газов концерн "Газпром", е получила необходимите разрешения в четири от петте страни по маршрута на "Северен поток-2". По газопровода се работи в Швеция, Финландия, Германия и Русия в съответствие с издадените национални разрешителни.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро.

На 12 декември Европейският парламент призова да бъде спрян строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".