Илон Мъск, предприемачът, който стои зад Tesla Inc и SpaceX, изпревари главния изпълнителен директор на Amazon.com Inc Джеф Безос и стана най-богатият човек в света, съобщи днес Bloomberg.

Растеж от 4,8% в цената на акциите на производителя на електрически автомобили даде тласък на Мъск да мине пред основателя на Amazon.com Inc. Джеф Безос в индекса на милиардерите Bloomberg, класация на 500-те най-богати хора в света.

С днешното покачване на акциите на Tesla състоянието на родения в Южна Африка Илон Мъск се оценява на 188,5 милиарда долара, а това е с 1,5 милиарда долара повече, отколкото е състоянието на Джеф Безос, който заема първото място от октомври 2017 г. Като главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies Corp. или SpaceX, Мъск също така е конкурент на Безос - собственик на Blue Origin LLC, в частната космическа надпревара.

Крайъгълният камък са необикновените 12 месеца за Мъск, отбелязва Bloomberg. През изминалата година нетната стойност на неговите компании скочи с над 150 милиарда долара в най-бързия тур за създаване на богатство в историята. Ръстът нагоре бе подхранван от безпрецедентно нарастване на цената на акциите на Tesla - със 743% през миналата година, благодарение на постоянните печалби, включването в индекса S&P 500 и ентусиазма както от Wallstreet, така и от инвеститорите на дребно.