Шведският търговец на мебели ИКЕА (Ikea) заяви в сряда, че временно затваря около 15 магазина в Китай в отговор на епидемията от коронавирус в азиатската държава.

"В отговор на призива на китайското правителство за ефективен контрол върху разпространението на болестта, от 29-и януари IKEA China временно ще затвори около половината си магазини в Китай", заявиха от компанията. "Засегнатите от това служители ще останат вкъщи до по-нататъшно уведомление относно заплащането", добави Ikea.

По-рано в сряда американската верига кафенета Starbucks потвърди, че затваря над половината от магазините си в Китай и предупреди, че се очаква коронавирусът да повлияе на финансовите ѝ резултатите за текущото тримесечие, докато технологичният гигант Apple отбеляза, че вече е затворил един от магазините си в страната и е намалила работното време в други.

Китайският производствен партньор на Apple - Foxconn заяви на своите служители в Тайван, че няма нужда да се връщат на работа в китайските фабрики до средата на февруари.